Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Високите цени на енергията подчертават необходимостта от диверсификация

Борис Джонсън и Джо Байдън по време на срещата на ООН за изменение на климата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в понеделник, че "високите цени на енергията само засилват спешната необходимост от диверсификация на източниците, удвояване на развитието на чиста енергия и адаптиране на обещаваща нова технология за чиста енергия“.

Говорейки на срещата на върха на ООН - COP26, той също така изложи нови стъпки за справяне с изменението на климата, засилвайки ангажиментите за намаляване на емисиите на парникови газове с 50-52% под нивата от 2005 г. през 2030 г., достигайки 100% енергиен сектор без замърсяване с въглерод до 2035 г. и постигане на нулева нетна икономика не по-късно от 2050 година.

Администрацията на Белия дом ще работи с Конгреса, за да осигури 3 милиарда долара годишно "за намаляване на климатичните въздействия върху тези, които са най-уязвими към изменението на климата в световен мащаб".

САЩ също така ще предоставят данъчни кредити за електрически превозни средства, както и по-ниски цени на енергията чрез отстъпки за чиста енергия за потребителите.

Джо Байдън обеща нови работни места чрез изграждане на технология за чиста енергия в САЩ, както и производство на зелени материали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна