Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед остави лихвите непроменени, но започна да намалява покупките на облигации

Федералният комитет на отворения пазар (FOMC) на Федералния резерв на САЩ обяви в сряда, че единодушно запазва лихвените проценти непроменени в диапазона 0,00%-0,25%.

FOMC към Фед също така заяви, че ще започне да намалява изкупуването на облигации (програмата "количествени облекчения") още от този месец с общо 15 млрд. долара.

"В светлината на значителния по-нататъшен напредък, който икономиката на САЩ постигна към целите на Фед от миналия декември, Федералният резерв реши да започне да намалява месечния темп на своите нетни покупки на финансови активи с 10 милиарда долара за държавните ценни книжа и с 5 милиарда долара за ипотечно-обезпечените ценни книжа", обявиха от централната банка.

"Започвайки по-късно този месец, Фед ще увеличи притежанията си на държавни ценни книжа с най-малко 70 милиарда долара на месец и на ценни книжа, обезпечени с агенции с най-малко 35 милиарда долара на месец. Започвайки от декември, Фед ще увеличи своите активи в държавни ценни книжа с най-малко 60 милиарда долара на месец и на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, с най-малко 30 милиарда долара на месец", се казва още в решението на централната банка на САЩ, което означава, че Фед ще намали програмата си за "количествени облекчения" с още 15 млрд. долара и през последния месец на годината.

Фед започна да купува облигации за трилиони долари точно когато коронавирусната пандемията удари САЩ в началото на 2020 г., като в крайна сметка забави темпа на покупки до 120 милиарда долара на месец през юни 2020 г. Чрез тази програма за "количествени облекчения" финансовият баланс на централната банка надхвърли 8 трилиона долара.

Фед също така отбеляза, че напредъкът във ваксинацията срещу Covid-19 е довел до продължаване на подобряването на икономическите показатели. Относно инфлацията, банката отбеляза, че тя остава повишена поради "фактори, които се очаква да бъдат временни".

Фед не може да реши проблемите с веригите на доставки

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

На пресконференция след края на заседанието шефът на Фед Джером Пауъл отбеляза, че централната банка не е в състояние да облекчи ограниченията във веригите на доставки или да предвиди ефекта им върху инфлацията.

Пауъл обвърза всички двигатели за по-високата инфлация с предизвикателствата, породени от пандемията, като подчерта непропорционалните им ефекти върху секторите, свързани с пътуванията, със свободното време и образованието, както и някои социално-икономически групи.

"Прекъсванията във веригите на доставки ограничават бързината, с която производството може да отговори на възстановяването на търсенето в краткосрочен план. В резултат на това общата инфлация е доста над дългосрочната цел от 2%", каза Пауъл, определяйки ограниченията при предлагането "по-големи и по-дълготрайни" от очакваното.

Все още не е дошло времето за вдигане на лихвите

Председателят на Федералния резерв също така посочи, че фактът, че централната банка е решила да започне да намалява месечния размер на закупуваните активи не означава, че тя е близо до повишаване на лихвените проценти.

Пауъл отбеляза, че Фед "не мисли, че е дошло време да повишава лихвените проценти". Той също така отбеляза, че все още е "много несигурно“ кога инфлацията ще спадне, но отбеляза, че това може да се случи през второто или третото тримесечие на 2022 г.

Според председателя на Фед, времето за повишаване на лихвите ще зависи от "пътя на икономиката". Той обаче настоя: "Ако се наложи да дадем отговор, няма да се колебаем".

След края на заседанието на Фед водещите фондови индекси на Уолстрийт удариха ново рекордни върхове.

Индексът DJIA нарасна за сега към нов исторически пик от 36 141 пункта, широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,5% към рекорден връх от 4 654 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite  скочи с 0,9% към исторически връх от 15 788 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна