Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на германския износ през септември за втори пореден месец

Германският експорт се сви през септември за втори пореден месец, докато вносът остана почти без промяна, показват данни на немската федерална статистика Destatis, които са поредно доказателство, че нарушените вериги на доставки усложняват възстановяването на най-голямата европейска икономика.

През септември износът на Германия се понижи с 0,7% спрямо август, когато се сви с 0,8%, достигайки размер от 112,3 млрд. евро, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на експорта на месечна база.

В същото време германският внос се повиши с едва 0,1% след ръст с 2,1% през август, достигайки 99,2 млрд. евро., докато прогнозите бяха за повишение с 0,6 на сто.

В резултат на това търговският излишък на най-голямата европейска икономика се сви през септември на сезонно-коригирана база до 13,2 млрд. евро от 14,0 млрд. евро месец по-рано. Това е доста по-малък търговски излишък спрямо неговите нива от преди коронавирусната пандемия, когато той често надвишава 20 млрд. евро месечно.

Спрямо февруари 2020 г. - точно месец преди началото на Covid пандемията в страната - германският износ е все още надолу с 0,3%, докато вносът нарасна със 7,8 на сто.

Според редица анализатори проблемите с веригите на доставки натежават върху производството, което пък се отразява негативно и на износа, като тази тенденция вероятно ще продължи поне до края на годината.

Германският износ в посока Обединеното кралство спад през септември с цели 10% спрямо същия месец на 2020 г., достигайки размер от 5,7 млрд. евро, докато вносът в страната от Великобритания се срина с 20% до 2,3 млрд. евро.

Слабо понижение с 0,2% на годишна база отбеляза износа на Германия за Китай, достигайки 8,5 млрд. евро, докато износът за САЩ скочи през септември с 16,2% спрямо година по-рано, до 10,8 млрд. евро.

Днешните слаби данни следват проучване на икономическия институт Ifo, което показа, че германските експортни очаквания през октомври са паднали до най-ниското ниво от февруари насам заради проблемите с доставките на суровини и материали, които вредят на промишления сектор.

През миналия месец пък Министерството на икономиката на Германия намали прогнозата си за растеж на износа за 20201 г. до 8,6% от априлска прогноза за повишение с 9,2%, позовавайки се на "исторически уникален недостиг на междинни стоки", пред който е изправен производствения сектор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна