Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България праща 24 човека на световните по скокове на батут

Христина Пенева (вдясно) ще скача при жените.
Снимка: БФ Скокове на батут

България ще участва с трима състезатели на световното първенство по скокове на батут за мъже и жени в Баку (Азербайджан) от 18 до 21 ноември и с 21 спортисти в надпреварата при младежи, юноши и девойки от 25 до 28 ноември.

Мариян Михалев ще стартира в надпреварата при мъжете, а Мариела Пенева и Христина Пенева ще играят индивидуално жени и синхрони.

Седмица по-късно в Баку ще се проведе и световно първенство за юноши и девойки във всички възрастови групи, където за отличията ще спорят 21 българи.

Редица олимпийски и световни шампиони са заявили участие в шампионата. Сред тях са олимпийският шампион от Токио 2020 Иван Литвинович (Беларус) и медалистите Дилан Шмидт (Нова Зеландия) и Бриони Пейдж (Великобритания).

15 комплекта медали ще бъдат раздадени на световното първенство, първото голямо международно състезание след Олимпиадата. Общо 250 спортисти ще участват в четирите дисциплини - батут индивидуално мъже и жени, синхрони, двоен мини-батут и акробатична пътека.

За България съдии ще бъдат Мариела Стойчева и Мария Вангелова, които имат най-високата категория - първа.

Старши треньор на тима е Мариана Макулова и с помощник Станислав Стоянов. Ръководител на делегацията е председателят на федерацията Стоян Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна