Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън поиска Федералната комисия за търговия да проучи енергийните фирми заради високите цени

Американският президент Джо Байдън по време на срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел, 15 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън поиска от Федералната комисия за търговия (FTC) "незабавно да разследва нарастващите доказателства за антипотребителско поведение от страна на петролни и газови компании".

Агенцията трябва да проучи всички потенциално незаконни действия на енергийните компании, тъй като "цените на бензина по бензиностанциите остават високи, въпреки че разходите на петролните и газовите компании намаляват", пише Байдън в писмо, изпратено в сряда до председателя на FTC Лина Хан.

"Необяснимото и голямото несъответствие между цените на необработения бензин и средните му цени на бензиностанциите значително надвишава средното ниво отпреди коронавирусната пандемия", отбеляза още той.

Джо Байдън посочи, че двете най-големи петролни и газови компании по пазарна капитализация, без да ги цитира по имена, "са на път да удвоят нетния си доход през 2019 г. – последната пълна година преди Covid пандемията“, като също така "те обявиха, че планират да участва в обратно изкупуване на техни акции и да раздават дивиденти за милиарди долари през тази или следващата година".

Трябва да се има предвид, че Exxon Mobil Corporation и Chevron Corporation са двете най-големи енергийни компании в САЩ, според данните за тяхната пазарна капитализация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна