Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел забранява пътуванията от Южна Африка и още 5 други африкански държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел се присъедини към Обединеното кралство, като забрани пътуването от Южна Африка и пет други африкански държави поради появата на новия вариант на Covid-19 в региона.

Съгласно новите мерки обаче на всички неизраелски граждани и нерезиденти, пътуващи от Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Свазиленд (Есватини), няма да бъде забранено да влизат в Израел.

Междувременно здравното министерство на Израел обяви в петък, че е регистрирало първия си случай на новия вариант на Covid-19, като заразеният е израелец, завърнал се от Малави.

Други двама също са заподозрени, че носят щама, но резултатите от теста все още не са получени. И тримата са били ваксинирани.

Премиерът Нафтали Бенет каза, че може да бъде обявено извънредно положение, като уточни, че вече са регистрирани няколко случая с новия вариант в Израел.

Всички израелски граждани и жители ще трябва да прекарат най-малко седем дни под карантина в държавно учреждение при пристигането от тези страни и ще им бъде разрешено да го напуснат само след получаване на два отрицателни PCR теста.

По-рано южноафрикански учени откриха новия вариант на COVID-19 и отбелязаха, че той има "много необичайна констелация" от мутации и може да бъде по-предаваем. Освен това те предупредиха, че ваксините може да не са ефективни срещу новия щам.

Здравните власти на Южна Африка предупредиха обществеността за мутации на новия щам на коронавирус, които биха могли да направят вируса по-предаваем.
На брифинг за пресата, проведен в петък, висшите южноафикански учени казаха, че все още е твърде рано да се знае какво ще бъде въздействието на новия Covid вариант върху ефикасността на ваксината, добавяйки, че има опасения относно някои от мутациите, водещи до избягване на имунитета.

Щамът, който за първи път е открит в Южна Африка, сега е потвърден в Ботсвана и Хонконг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна