Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Рачев: Искам изкуството ми да звучи като фюжън – едновременно интелектуално и топло...

На гости в прекрасното ателие на Румен Рачев. Ателие, в което има много красиви цветове и много красиви звуци. Защото домакинът ни е и музикант. Ето какво пише за него изкуствоведът Теодора Петева:

"Странен и близък, радостен и драматичен, спокоен и тревожен е художественият свят на Румен Рачев. Творец с несекваща енергия и желание да експериментира, да търси нови решения и естетически провокации. В картините на Рачев е отразено уникално вникване в интериорните и екстериорни пространства, необичайно усещане за жената – като модел, така и в сферата на нейния интимен свят. Персонажите му са театрално-декоративни – добронамерено намигване към условностите на модата, а вещите – носещи многомислие. Енергията, настроението и богатата гама от звуци в джаза са пресъздадени върху платното чрез цвета. Фигурите са само контур на усещането, а богатият колорит е многообразието на тази музика.

Усложнявайки изказа на сравнително проста и отдавна позната схема в изкуството, композициите на Рачев изглеждат готови да полетят под въздействието на едва сдържани емоции. Там преживяното и първообразът се сливат. Това не са само конкретни места и персонажи, но и вътрешни конфликти и напрежение, противоречиви емоции като външната суетност и духовна чистота, самотата и оживлението, пустотата на егоцентризма и обичта към човека, вътрешна потиснатост и радост.

Неслучайно акцентът в изкуството на Рачев е човекът – с неговите светли и тъмни страни; с онова, което го прави човек; с мечтите и миналото му; с кукления ни менует в неочаквани, изпитни ситуации. Амбицията на художника да види голямото и в човека, и в човечеството, вграденият в същността му стремеж към търсене на нови духовни пространства – и като идеи, и като стилистика – определят и неговият творчески подход.

Вдъхновението е външната реалност, но за Румен Рачев тя е само повод да изрази своите разбирания за живописта. Творбите му са далеч от тази реалност. Светът на платното е аналогичен на естествения, но е конструиран по други, различни принципи. Скитайки между отделните стилове на модернизма, попадайки под влиянието и на еклектиката на заобикалящия ни свят, неговите картини съдържат в себе си хомогенната смес от абстрактно и фигуративно, от знак и разказ. Цветните мазки изграждат пространството, в което уроците на модерната живопис се преплитат с енергията на експресивното изпълнение. Така се получава онова напрежение в работите му, към което зрителят не може да остане безучастен. И… той става съпричастен. Навлизайки неусетно в създаването на всяко произведение по отделно, притеглен от загадъчната им образност като цяло, очарован от техния естетизъм, любопитен да проникне в тайните им. Оставяйки – едновременно с това – свободен в общуването си с техните послания.

Рачев притежава разностранни творчески интереси и таланти, той е и музикант. За него цветовете са звуци, а звуците – цветове. Не може да рисува без музика, нито да слуша джаз – без да вижда странни жени с пъстри очи. Неслучайно той определя своя начин на рисуване с джазовото понятие „фюжън“ (сплав, смес), като споделя: „Искам изкуството ми да звучи така – фюжън: едновременно интелектуално и топло...“

Насладете се на красивите картини  с фоторазходката ни в ателието на Румен Рачев.












Ако искате да видите колоритните картини на Румен Рачев, от 2 до 29 декември в INTRO gallery  на ул. "Цар Самуил №28" ще е експонирана новата му изложба MULTIPLES.
 Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна