Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на пазарите на акции с 3% и на цените на петрола с 5% заради новия вариант на Covid-19

Европейските борси се сриват с около и над 3%, а фючърсите на американския фондов индекс DJIA паднат с над 700 пункта, следвайки днешните загуби на азиатските пазари на акции, тъй като инвеститорите са сериозно обезпокоени от новините около новия вариант на коронавируса, който беше засечен в Южна Африка и още няколко африкански държави.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира петъчната търговия с спад от близо 3%, германският DAX 30 пада с 30,5%, френският CAC 40 с 3,85% и британският FTSE100 с 2,95%.

Най-сериозен срив бележат акциите на компаниите за авиопревози и на туристическите фирми, след като вече редица държави - Великобритания, Италия, Франция, Израел, обявиха временно спиране на полетите от Южна Африка и още пет африкански държави, където е бил засечен новия Covid вариант.


Акциите на компанията-майка на British Airways - ICA се сриват с 15,5%, на круизния оператор Carnival  - с близо 14%, а на Deutsche Lufthansa - с нaд 11%.

Силен спад има и при фючърсите на американските водещи фондови индекси часове преди старта на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA падат с над 700 пункта (понижение с 2,4%), на широкият индкс S&P500 - с 1,9% и тези на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,1%.

Срив с 5% бележат и цените на петролните фючърси, тъй като търговците и на пазарите на суровини наблюдават последните събития на фронта на Covid-19, като все повече държава решават да ограничат въздушния трафик към и от Южна Африка и съседните ѝ държави след появата на новия вариант на коронавируса.

Междувременно притесненията относно увеличеното предлагане, предизвикано от координираното освобождаване на част от стратегическите петролни резерви на редица държави като САЩ, Япония и Индия, засилват допълнително негативните настроения.

Фючърсите на петрола Брент поевтиняват с 5% към 76,80 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI падат с 5,75% към 73,80 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна