Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на ноемврийската инфлация в Германия до 29-годишен връх от 5,2%

Снимка: архив

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през ноември за пореден месец, достигайки най-високо ниво от 29 години насам, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Това само подчерта засилващия се ценови натиск, който вероятно ще засили и натиска върху Европейската централна банка да реагира.

Потребителската инфлация в Германия се ускори през ноември до 5,2% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през ноември с 0,2% спрямо октомври, но на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 5,2% от 4,5% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от юни 1992 г.

Графика на месечната инфлация в Германия (на годишна база)


Годишният темп на ценовия растеж при стоките също достигна 5,2% (от 4,5% през октомври), докато цените на енергията скочиха през ноември с цели 22,1% след повишение с 18,6% през октомври.

Ценовия растеж при храните пък се повиши до 4,5% от 4,4% месец по-рано, а в сферата на услугите - до 2,8% от 2,4% през октомври.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през ноември с 0,3% спрямо октомври, която се повиши с 0,5%, докато годишната хармонизирана инфлация се ускори рязко до 6,0% от 4,6% месец по-рано.

Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се калкулират данните за индекса HICP.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна