Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден подем на индустриалното производство в Германия през октомври

Индустриалното и промишлено производство в Германия отбелязаха по-силен от очакваното растеж през октомври въпреки продължаващите проблеми с веригите на доставки, показват данните немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, нарасна през октомври с цели 2,8% спрямо септември, когато се сви с 0,5% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,1%), докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-скромен растеж с 0,8 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийното производството и строителството) се повиши през октомври с 3,2%, като производството на капиталови стоки скочи с 8,2 на сто, а това на моторни превозни средства с цели 12,6 на сто.

През октомври 2021 г. производството на енергия пък се повиши с 0,9% спрямо месец по-рано, докато строителството нарасна с 1,2 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство се сви през октомври с 0,6%.

Спрямо февруари 2020 г.  - точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в Германия - индустриалното производство през октомври се понижи с 6,5 на сто.

Днешните по-силни от очакваното данни следват оповестени от Destatis вчера данни за силен спад на новите промишлени поръчки в Германия през октомври с 6,9% спрямо септември.

Натиск върху германия промишлен сектор продължава да оказват широко разпространени проблеми във веригите на доставки, според последните проучвания сред мениджърите по покупки. Германският промишлен PMI се понижи през ноември до 57,4 от 57,8 през октомври, достигайки 10-месечно дъно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна