Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка повиши прогнозата си за икономическия растеж до 6,7%

Франсоа Вилроа дьо Гало, управител на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Франция повиши отново прогнозата си за растежа на втората по големина икономика от еврозоната за 2021 г. до 6,7% спрямо септемврийската оценка от 6,3% и прогнозата през юни за експанзия с 5,8%, тъй като появата на новия вариант на коронавируса - Омикрон изглежда не оказва влияние върху икономическите перспективи. Това заяви в сряда управителят на банката Франсоа Вилроа дьо Гало.

"Френският растеж остава стабилен. Ръководителите на компаниите са малко по-предпазливи по отношение на бъдещето, но ние достигнахме нивата отпреди кризата през септември и сега сме над тях“, каза Вилроа пред радио RTL, като направи предварителен преглед на тримесечните прогнози на централната банка, които ще бъдат оповестени на 20-и декември.

"Позволете ми да ви дам доста впечатляващо цифри тази сутрин, като ще публикуваме пълния набор от нашите прогнози на 20 декември. Според новите прогнози икономическият растеж във Франция през 2021 г. ще достигне 6,7%", посочи той. "Тази цифра е много по-висока от очакваната през първата половина на годината и е най-високата оценка за растежа от повече от 50 години".

Втората по големина икономика в еврозоната надмина повечето очаквания през последните месеци, след като кампанията за ваксинация в страната набра скорост през второто тримесечие и бяха облекчени ограниченията, свързани с коронавируса, което позволи на голямата част от бизнеса да се върне на работа.

Подобно на много други европейски страни обаче, Франция вече се бори с подновеното разпространение на Covid-19, подхранвано от варианта Делта, като същевременно се подготвя за овладяването и на най-новия вариант на коронавируса - Омикрон.

В понеделник премиерът Жан Кастекс заяви, че нощните клубове ще бъдат затворени преди Коледа и мерките за социално дистанциране ще бъдат затегнати, но изключи възможността за нов локдаун, тъй като близо 90% от отговарящите на условията хора вече са били ваксинирани срещу Covid-19.

Франсоа Вилроа дьо Гало, който също така е и член на управителния съвет на ЕЦБ, посочи, че засега френският растеж е изправен пред два основни риска - недостиг на работна ръка и недостиг на предлагане.

Той също така каза, че инфлацията във Франция трябва да намалее през следващата година, като нивото й вероятно ще бъде под 2% в края на 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна