Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява

Европейските цени на едро на природния газ се понижиха в четвъртък в резултат на рязко повишаване на газовите потоци от Норвегия след края на прекъсванията в газовото находище "Трол" и очакван спад при търсенето на фона на по-мекото време.

Януарските фючърси на природния газ на нидерландския хъб TTF поевтиняват в четвъртък с 5,75 евро до 97,10 евро за мегаватчс, след като в сряда цените скочиха близо до 105 евро за MWh.

Понижаването на цените е в съответствие с прекратяването на непланирано прекъсване на норвежкото газово находище "Трол", посочиха пазарни наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Дневният капацитет на "Трол" все още е с 9 милиона кубични метра (mcm) по-нисък през първата половина на днешния ден, показват данни на норвежкия оператор на газова система Gassco. В сряда обаче капацитетът на "Трол" беше намален с цели 53 милиона кубически метра, допълнително ограничавайки доставките на газовия пазар, който вече е разтревожен от липсата на газ за зимата. В резултат на това вчера имаше скок на цените на природния газ.

Графика на газовите фючърси TTF


За началото на декември европейските запаси от газ намаляват със стабилен темп и продължават да показват дефицит от 16 милиарда кубически метра в сравнение със средното петгодишно ниво, се посочва в доклад на анализатори от компанията Engie EnergScan, съобщава Ройтерс.

"Всеки шок при доставките или безпокойство относно бъдещите потоци на доставките (непланирани прекъсвания, геополитическо напрежение между САЩ и Русия) само подхранват напрежението в този момент при липсата досега на продължителен период на меко време тази зима“, казаха те.

Доставките на руски природен газ за Германия през газопровода "Ямал-Европа" обаче останаха стабилни в съответствие с предишните дни, показват данни на германския мрежов оператор Gascade.

Вчера руският посланик в Унгария Евгений Станиславов заяви, че неговата страна увеличава обемите на доставките на газ за Европа в съответствие с исканията на европейските партньори.

"Газпром“ изпълнява изцяло договорните си ангажименти към своите партньори, включително в Европа, осигурявайки непрекъснати доставки на газ в тази посока, отбеляза дипломатът. "Газпром" увеличи доставките за Европа с 10% тази година, докато общото увеличение на доставките на руски газ за континента се равнява на 15%, включително втечнен природен газ. Доставките на природен газ се увеличават толкова, колкото поискат партньорите. не е имало нито един отказ", обясни той в интервю за унгарското списание Magyar Demokrata.

Междувременно покачването на температурите от уикенда ще доведе до значителен спад в битовата консумация на седмична база, прогнозират анализатори на компанията Refinitiv.

Все пак връщането на температури под нормалните за периода нива по-късно през декември и забавянето на пристигането на втечнен природен газ в Европа представляват допълнителни рискове, които биха ограничили по-нататъшно поевтиняване на газа, добавиха те.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна