Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Божинов: В портретната фотография има огромна доза психология

"Аз съм Илиян Божинов. На 43 години съм и открих фотографията съвсем случайно и сравнително късно в живота си.

Започнах фотографския си път, подтикнат от интерес, който прерасна в амбиция, след като разбрах, че правенето на качествена фотография не е съвсем просто занимание и не е „на една ръка разстояние“. 

Стартирах със снимки на улични сцени, тоест социална фотография в движение, която в началото ме вдъхновяваше и беше тази, която разпали сериозния ми интерес. Впоследствие установих поне за себе си, че във фотографията бих желал да имам пълен контрол над процеса и към уличната фотография бавно и полека започнах да добавям режисираната портретна фотография, която се оказа, а и до ден-днешен е моята голяма страст."



"На мнение съм, че портретът е единственият жанр от фотографията, в който освен чисто технически и творчески аспект, има огромна доза психология. Това прави портретната фотография изключително трудна, а успешна е тя само, когато човек е готов да ѝ се посвети по-задълбочено не само в технически план, а и в психологически такъв. В портретната фотография няма външни оправдания за слаб резултат. Повечето фотографи подценяват контакта човек - човек при портретната фотография, а всъщност той е основната предпоставка за добро изпълнение. Този контакт предполага достатъчно отделено време, много желание и преодоляване на известни трудности."



"Фотографията е моя единствена професия в момента. Освен с фотография в различни нейни сфери, се занимавам и с групови и индивидуални обучения по фотография и фотографски ретуш."



За още снимки:

www.iliyanbozhinov.myportfolio.com/

www.facebook.com/iliyan.bozhinov.photographer

www.instagram.com/iliyanbozhinovphotographer/


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна