Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo намали прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2022 г.

Базираният в Мюнхен Институт за икономически изследвания (Ifo) намали прогнозата си за темпа на растежа на брутния вътрешен продукт на Германия за следващата година с 1,4 процентни пункта и вече очаква разширяване на икономиката с 3,7% вместо с 5,1 на сто.

"Продължаващите проблеми с недостига на доставки и четвъртата вълна на коронавируса забавят забележимо германската икономика“, посочи Тимо Волмерсхойзер, ръководител на прогнозния екип на Ifo.

Нарушаването на веригите за доставки от пандемията доведе до недостиг на материали във всичко - от дървен материал до полупроводници. В същото време Германия се бори с четвъртата вълна на Covid-19, като предприятията в някои региони на страната са принудени да затварят рано, а на неваксинираните хора е забранено да влизат в магазини, които не са от първа необходимост.

По-ниската икономическа прогноза може да представлява повод за безпокойство за новото правителство, което пое властта миналата седмица, като то се стреми да даде тласък на икономиката с огромни инвестиции в проекти за цифровизация и за борба с изменението на климата.

Очаква се германският БВП да се свие с 0,5% през последното тримесечие на 2021 г., посочи Ifo, като икономиката продължава да се бори да се върне към нивото си от преди пандемията.

За 2021 г. немският институти очаква икономическият растеж да достигне 2,5 на сто.

Възстановяването ще се ускори през втората половина на 2022 г., "тъй като се очаква коронавирусната вълна да отшумява и да приключат проблемите с веригите на доставки", отбеляза Волмерсхойзер.

Същевременно Ifo подобри прогнозата си за растежа през 2023 г., като вече очаква БВП да се повиши с 2,9% при предишна оценка за едва 1,5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна