Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Стоименова представя трилъра 112

Бистра Стоименова
Снимка: личен архив

Днес ви срещаме с една млада българска авторка – Бистра Стоименова.

Тя е на 29 години и сама определя себе си като филолог, културолог и фотограф по образование и фотограф, писател и преводач по призвание. Започва да пише още на 11 години и към момента пише пътеписи, стихове, разкази, статии и романи.

Тази седмица ще бъде представен дебютният ѝ роман по истински случай, трилърът 112.

Идеята се ражда съвсем случайно един майски следобед, когато видеоклип със заглавие „Кадри дават нова информация по неразкрит случай“ попада пред очите на Бистра. Така тя разбира за Крис Кремерс и Лизан Фроон, студентки от Холандия, които изчезват през 2014 г. в панамската джунгла.

Прави ѝ впечатление странният факт, че по време на разследването и анализа на веществените доказателства в телефоните на момичетата са открити опити за набиране на спешните телефони 112 и 911 дни наред, както и колекция от странни кадри, останали на картата памет на фотоапарата им. Снимките озадачават, а серията от телефонни обаждания на 112 дава името на книгата. Според авторката, ако Крис и Лизан бяха успели да се свържат с помощ навреме, може би днес тяхната история нямаше да е неразкрит случай.

За улеснение на читателя Бистра е оставила информация след всяка глава в романа, обяснявайки кое е реално доказателство по случая и кое – художествена измислица. Тя сама казва, че истинските доказателства са много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Бистра не скрива, че писането на историята не е било лесно и както сюжетът е страшен за читателите, така е бил страшен и за самата нея в процеса на писане. Някои от разкритията в самата книга се раждат в хода на писане, звучат плашещо логично и страшно. Книгата е написана буквално на един дъх – за всичко на всичко четири дни – и се чете също толкова бързо, защото всяка глава оставя читателя в сюблимен момент от повествованието.

Премиерата на книгата ще се състои на 19 декември (неделя) от 17.00 часа в София в галерията към Дом на културата „Средец“ на ул. "Кракра" 2А.

За повече информация:

https://www.facebook.com/bistrawrites

https://bistrastoimenova.wixsite.com/bistrawrites


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна