Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханделсблат": Йоахим Нагел заменя Йенс Вайдман начело на Бундесбанк

Йоахим Нагел, вероятен нов управител на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономистът Йоахим Нагел заменя Йенс Вайдман начело на немската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) и като важен член на Европейската централна банка.

Федералният канцлер Олаф Шолц е предложи Йоахим Нагел за този пост, съобщава в понеделник немското издание "Ханделсблат", позовавайки се на правителствени кръгове.

Социалдемократът Шолц има право да предлага който ще застане начело на Бундесбанк, но промените трябва да бъдат осъществени в съгласие с федералния финансов министър Кристиан Линднер, който е от Свободната демократическа партия.

Йоахим Нагел се счита за "ориентиран към стабилността социалдемократ“ в Свободната демократическа партия, следователно неговото избиране за шеф на Бундесбанк може да се счита за сигурно. Нагел е работил за Бундесбанк в продължение на 17 години - шест от тях в борда на централната банка на Германия.

През 2017 г. се премества в Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) - немската държавна инвестиционна и развойна банка, а след това през 2020 г. в Банката за международни разплащания (BIS), където е заместник-ръководител на банковото управление.

Междувременно финансовият министър Линднер потвърди, че ще номинира Йоахим Нагел за ролята на президент на Deutsche Bundesbank.

"Федералният канцлер Олаф Шолц и аз предлагаме Йоахим Нагел за нов президент на Бундесбанк. С оглед на инфлационните рискове, нараства значението на ориентираната към стабилност парична политика", написа Линднер в "Туитър".

Настоящият шеф на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви през октомври, че ще напусне поста си по лични причини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени