Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радукану е Спортна личност на годината на Би Би Си

Ема Радукану
Снимка: ВВС

Тенисистката Ема Радукану завърши страхотния си сезон през 2021 година с наградата за Спортна личност на годината на Би Би Си.

Британската тийнейджърка бе напълно непозната на широката публика до преди 12 месеца, като дори трябваше да плаща такси, за да участва на нискоразрядни турнири. Но тя приключи календарната година, сключвайки договори с известните марки Диор и Тифани, както и с престижното отличие. Всички постижения и спонсорски сделки бяха завоювани на гърба на изненадващия й триумф на Откритото първенство на Съединените щати..

Радукану стана първата първата британка с титла от Големия шлем от Вирджиня Уейд през 1977. Успехът й в Ню Йорк дойде седмици, след като тя изгря на голямата тенис сцена с рейд до осминафиналите на Уимбълдън, където бе принудена да се откаже, след като се разболя. Радукану надви за наградата състезателя по скокове във вода Том Дейли и плувеца Адам Пийти.

Тийнейджърката Скай Браун, която спечели много фенове с усилията й в грабването на бронз в скейтбординга на олимпийските игри, бе обявена за Млада спортна личност на годината. Националният отбор на Англия спечели в категорията за Отбор на годината за достигането до финала на Евро 2020, а Гарет Саутгейт за Треньор на годината. За цялостна кариера наградата е за американската гимнастичка Симон Байлс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна