Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус на пазарите на акции, а петролът поевтинява с над 4% заради световната Covid вълна с Омикрон

Снимка: Алами,Ройтерс

Световните фондови борси се намират под натиск от продажби, а петролните фючърси поевтиняват с с близо 4%, тъй като инвеститорите са обезпокоени от нарастващата коронавирусна вълна с варианта Омикрон и налаганите заради нея нови по-строги противоепидемични ограничителни мерки, които да засегнат глобалната икономика.

"Рекордните случаи на Covid-19 в Обединеното кралство през последните няколко дни и новите противоепидемични ограничения, които се прилагат в цяла Европа, изглеждат почти като повторение на действията преди 12 месеца, като някои учени в Обединеното кралство призовават за нов локдаун преди Коледа", коментира пред MarketWatch Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Азиатските пазари на акции приключиха на загуби търговията в понеделник, като японският фондов индекс Nikkei падна с 2,13%, индексът на Хонконгската борса Hang Seng се понижи с 1,93%, а основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,07% въпреки решението на Народната банка на Китай да понижи водещата си едногодишна лихва за пръв път от 20 месеца насам.

Европейската бори също стартират търговията със солидни загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава 2,38%, немският DAX 30 пада с 2,88%, френският CAC 40 с 2,36% и британският FTSE100 - с 2,2%.

От неделя вечерта Нидерландия Холандия влезе в общонационален локдаун, като училищата, университетите и всички магазини от несъществено значение, както и баровете и ресторантите бяха затворени до 14 януари. В същото време Франция, Австрия, Германия, Швейцария и Румъния затегнаха ограниченията за пътуване, а Ирландия наложи вечерен час от 20:00 часа при посещения на кръчми, барове и развлекателни събития на закрито и на открито. Правителствата в Испания и Италия също ще заседават тази седмица, за да обмислят нови по-строги противоепидемични мерки.

Обединеното кралство отчете още 82 886 лабораторно потвърдени случая на Covid-19 в неделя и официални лица заявиха, че не могат да бъдат изключени нови ограничения преди Коледа. Междувременно вестник Evening Standard съобщиа, че 140 942 случая на Covid-19 са били обявени в рамките на Лондон през седмицата до 19 декември, повече от три пъти повече от 42 455 през първата седмица на този месец, тъй като броя на случаите на Омикрон нараства в британската столица. Реалният брой на заразените се оценява като значително по-голям.

Фючърсите на американските фондови индекси следва спада на останалите борси по света, като часове преди старта на търговията на Уолстрийт фючърсите на DJIA падат с 550 пункта (с 1,67%), на S&P500 - с 1.61% и на Nasdaq100 - с 1,64%.

Петролът също поевтинява солидни с около и над 4%, като фючърсите на петрола Брент се понижават с 4,3% към 70,40 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,5% към 67,70 долара за барел.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна