Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във вторник цените на тока за ден напред се разминават на водещите европейски пазари

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейските спот цени на електроенергията се разминават на двата основни пазара на едро във вторник, следвайки местното предлагане и търсене, обусловено от времето.

Германия ще постигне значително увеличение на ежедневния си обем на вятърна енергия, отбелязват анализаторите на Refinitiv Eikon.

От друга страна във Франция намалява вятърната енергия, а потреблението се увеличава значително поради падащите температури, посочват още анализаторите.

През сутрешната търговия във вторник цената на доставките на електроенергия "ден напред" в Германия намалява с малко над 19% към 123 евро за мегаватчас (MWh). В същото време френската цена на тока "ден напред" (за сряда, 5-и януари) нараства с близо 24% към 188 евро за MWh.

Германската вятърна енергийна мощност се очаква да нарасне за утре до 34,1 гигавата (GW) от 19,9 GW за днешния ден и да варира между 15 и 25 GW по-късно през седмицата, показват данните на Refinitiv Eikon.

Наличният ядрен капацитет във Франция пък се повишава с 2,9 пункта до 77,6% от инсталирания капацитет в страната.

Същевременно дневното търсене на електроенергия в Германия се очаква да нарасне със 700 MW, за да достигне в сряда 59,8 GW, докато във Франция вероятно ще се повиши със 7,9 GW до 69,4 гигавата.

Очаква се търсенето на електроенергия във Франция да нарасне в резултат на прогнозираното за сряда понижение на температурите с 5,5 градуса по Целзий до 4 градуса по Целзий.

При зададени средни температури от 4,9 градуса по Целзий във Франция следващата седмица се очаква потреблението на електроенергия да нарасне с близо 10 GW, тъй като потребителите ще се наложи да включват електрически отоплителни уреди.

На газовия пазар тръбопроводът "Ямал-Европа", който обикновено транспортира руски газ на запад в Европа, остава във вторник в обратен обемен режим, като природният газ тече на изток от Германия към Полша за 15-ти пореден ден.

Междувременно Европейската комисия публикува в края на 2021 г. предложения, позволяващи някои проекти за природен газ и ядрена енергия да бъдат определени като устойчиви и подходящи за "зелени" инвестиции.

Германското лоби за слънчева енергия BSW пък заяви, че нов фотоволтаичен капацитет от 5,3 гигавата е бил инсталиран през 2021 г., което ще доведе до общ фотоволтаичен капаците в страната от 59 GW.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна