Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон изтъкна заслугите си в сферата на сигурността, но още не е обявил дали ще се кандидатира отново

Президентът на Франция Еманюел Макрон говори пред слежители на полицията - Ница, 10 януари 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити досегашната си работа в областта на сигурността. Това се случва три месеца преди президентските избори, в навечерието на които дясната опозиция превърна обществената сигурност в ключов въпрос в борбата с настоящия президент, предава "Франс прес".

Макрон заяви, че откакто е поел властта през 2017 г., са били създадени около 10 000 работни места в полицията и други служби за сигурност като част от усилията на неговото правителство да засили борбата с незаконната имиграция, екстремизма и търговията с наркотици.

Той заяви, че правителството му планира през следващите пет години да увеличи бюджета за сигурност на Франция с 15 млрд. евро и да насърчи налагането на глоби намясто за нарушения, наказуеми с под една година затвор, вместо с лишаване от свобода, за да се опростят съдебните процедури.

"През последните няколко години реинвестирахме в нашата сигурност, точно както бяхме обещали", заяви Макрон пред аудитория в Ница - градът, който през 2016 г. стана арена на джихадистка атака.

„Всеки има право на спокоен живот и ние никога няма да отстъпим, когато се сблъскаме с липсата на гражданско поведение", каза той, подчертавайки, че за целта са необходими съответните средства.

Президентът не е обявил официално, че ще се стреми към втори мандат на изборите в два тура, които ще се проведат през април, уточнява АФП.

Но ако се допусне, че ще го направи, обявените консервативни кандидати го атакуват заради меката позиция по отношение на престъпността. Социологическите проучвания отреждат на дясната надежда Валери Пекрес най-голям шанс да победи Макрон в евентуален втори тур на изборите.

Миналата седмица Пекрес заяви, че ще "изчисти" престъпните френски квартали "с маркуч", използвайки термин, употребяван от бившия десен президент Никола Саркози, и добави, че ако бъде избрана, ще "издири бандите".

Обявените днес от Макрон мерки включват и планове за допълнителни 3 000 полицаи по улиците, утрояване на максималната глоба за уличен тормоз до 300 евро, увеличаване на броя на следователите, разследващи домашното насилие, и удвояване на броя на служителите, патрулиращи в обществения транспорт.

Съпартиецът на Пекрес от десницата Ерик Чоти - депутат от Ница и околностите ѝ, отказа да се срещне с Макрон, обвинявайки го, че използва публични средства, за да финансира предизборна изява.

Чоти нарече наследството на Макрон "френски портокал с часовников механизъм" - препратка към британски роман и антиутопичен филм от 1971 г. за екстремното насилие на младежките банди.

Ерик Земур, кандидат за президент от крайната десница, който се бори да събере необходимите за кандидатиране подписи, заяви, че политиката на Макрон показва, че той иска "голямо дебело безсилно правителство в страна в постоянен конфликт".

Позовавайки се на имиграционната политика на Макрон, Земур добави в Twitter: "Това, което Макрон харесва, не е Франция с граници, а анархия с полицаи".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна