Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За истинските хора в Планинската спасителна служба към БЧК, за волята и за адреналина

Владимир Павлов: Планинската застраховка често се пренебрегва, но е важна за всички страни

Планински спасител и катерач е гост в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“

Владимир Павлов
Снимка: Личен архив

Гост в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“ е Владимир Павлов - планински спасител от края на септември 2021 г. 

Влади е родом от Етрополе. 2008 година завършва училището за Планински водачи в с. Черни Осъм, а след това НСА със специалност "Туризъм-Алпинизъм". 7 години се занимава  активно с треньорска и инструкторска дейност в катеренето. Така започва работа във фирма, където от 4 години е част от търговския екип и се занимавам с продажби на хватки за изкуствени стени за катерене.

Още от ученическите си години в Черни Осъм обаче Влади има допирни точки с Планинска спасителна служба. Някои от учителите му в училище са планински спасители от отряд Троян. Като ученици помагат в някои спасителни акции в района на централна Стара планина. Планински спасители са и много от приятелите му.

Марин Хитров и Владимир Павлов - ПСС Троян

Така преди три години Влади се явява на изпит за планински спасители в Софийския отряд. Вече има пълния цикъл на обучение за планински спасители. 

"Когато бях ученик и студент, не съм си мечтаел да стана точно планински спасител. По-скоро си мечтаех за пътешествия в далечни страни, дори емигрантство, докато в един момент не си дадох сметка, че с уменията, които придобих в планинската спасителна дейност, мога да помагам и да бъда полезен на нашето си общество. Преди три години осъзнах и какви планинари, какви истински хора има в ПСС и как те възпитават децата си в добри дела и любов към планината. И така ми се прииска и аз да стана част от тях и да се раздавам за тази кауза", разказа пред БНР Влади Павлов.

Владимир Павлов - планински спасител

"Софийският отряд за планинско спасяване е моето семейство, още повече, че и прекрасната ми съпруга е част от него.

Хората често пренебрегват нещо много ценно и важно - това е планинската застраховка. Дейността по планинско спасяване е скъпо струваща. А вероятността да имаш нужда от дейност е много голяма, особено ако си неопитен и допускаш груби грешки в поводението си в планината. Често и опитни планинари го пренебрегват, казвайки си, че на тях точно няма да им се случи...", посочи Павлов.

Големи са разходите за обучението и последващата квалификация на спасителите, за поддържането на постоянната готовност на отрядите, постовете и съоръженията, за материално-техническата база. ПСС не е на бюджетна издръжка, а се подпомага доколкото е възможно от държавата чрез БЧК, поради което средствата са крайно ограничени и недостатъчни.

От началото на декември 2000 г. всеки, който практикува планински спортове и туризъм, може да си закупи планинска здравна застраховка на стойност около 25 лв. на година, покрива разходи до 1 000 лв.

"Това, че беше открадната екипировка от ПСС - Враца, е изключително неприятно и не съм чувал досега за подобна кражба. За щастие хората за 24 часа събраха дарения и възстановиха екипировката", коментира младият спасител.


"За периода ми на обучение през тези три години взех участие в няколко акции със специфична сложност.

Участвах също като специализирана охрана на близо 10- тина състезания по планински спортове. Там сложността не е по-малка и вероятностите за наранявания са не по-малко, за което организаторите все още не си дават напълно сметка. 

Най-голямото ми възхищение към планинските спасители е от една акция преди 10 години, бях ученик и помагах на спасителите. Това беше на северните склонове на връх Ботев, а спасителният отряд "Троян" в рамките на два дни изведе пострадал човек от лавина от изключително опасно място,  изглеждаше ми тотално невъзможно.

Управлявам страха си чрез един способ на управление на риска и го препоръчвам на всеки - представяте си най-лошото нещо, което може да се случи и след това винаги намирате точния отговор какво може да направите това да не се случи", посъветва Влади.

И към любителите на белите спортове и на планината младият спасител отправи препоръка - да бъдат винаги информирани къде отиват, с какво са оборудвани, на кого могат да се обадят при инцидент, а също и защо точно сега тръгват - защото планината ще бъде там и утре, и вдругиден...при по-добри условия.

Владимир Павлов - планински спасител

Владимир Павлов изтъкна, че ПСС се нуждае като всяка организация в България от добра организация, по-добро финансиране, добро отношение на хората към природата и нейното управление, наличие на спасителен хеликоптер.

Не на последно място обаче от години се чака Закон за доброволчеството.

"Планината за мен е дом - там се чувствам най-добре. Катеренето, ските, карането на колело, планиското бягане, лежерните разходки в планината - всичко това ми дава по нещо различно, от което се нуждая. От спокойствие и време зо мислене до силен адреналин и развитие на волята, постоянство, упоритост"  - това са рецептите за баланс и начин на живот на планинския спасител.

Владимир Павлов - планински спасител

Започнала преди години като доброволна спонтанна дейност на отделни групи планинари, днес ПСС е съществена част от структурата на БЧК. Основна задача на ПСС е да оказва помощ при нещастия в планините. Планинските спасители работят изцяло на доброволен принцип. Те дават дежурства в ключовите пунктове на големите български планини. ПСС разполага с 32 спасителни отряда и над 540 доброволци планински спасители. В общия състав на ПСС участват и над 40 лекари доброволни планински спасители.


Още по темата слушайте в рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“ с гост Владимир Павлов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна