Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Британските лейбъристи водят с 10 пункта на торите след скандалите с Борис Джонсън

Борис Джонсън
Снимка: Ройтерс

Скандалът, в който се замеси и британския премиер Борис Джонсън заради поведението му по време на Covid локдаунда, помогна на опозиционната Лейбъристка партия да поведе с 10 пункта пред управляващите консерватори в ново проучване на общественото мнение, публикувано в петък, съобщава Ройтерс.

Джонсън се извини на парламента в сряда и на кралица Елизабет в петък след поредица от партита или събирания, които се провеждаха в резиденцията му на Даунинг стрийт в моменти, когато Великобритания беше подложена на строги ограничения заради коронавирусната пандемия.

Междувременно британският вестник Mirror съобщи, че премиерът Борис Джонсън е позволявал на свои служители да се събират и да пият вино редовно в петък, за да "изпуснат парата" по време на коронавирусната криза.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че около 50 служители от кабинета на Джонсън са били канени всеки петък следобед на "петъците за вино" по времето, когато събиранията в страна бяха напълно ограничени. Алкохолът е бил донасян тайно на Даунинг стрийт 10, добавиха източниците на Mirror.

Prollster Savanta ComRes каза, че проучване сред 2151 възрастни в четвъртък и петък е увеличило преднината на лейбъристите с 5 пункта до 42% от гласовете, докато консерваторите са паднали с един пункт до 32%. това е най-високият процент за лейбъристите от 2013 г. насам.

Джонсън си осигури убедителна изборна победа през 2019 г., но последната анкета показва, че 70% от запитаните британци сега искат той да подаде оставка.

Офисът на Джонсън се извини на кралицата, след като стана ясно, че персоналът е купонясвал на 16 април 2021 г., късно през нощта на Даунинг стрийт в навечерието на погребението на нейния съпруга принц Филип, в момент, когато събирането на закрито беше забранено заради поредния Covid локдаун.

Джонсън се извини на парламента, след като призна, че е присъствал и на събиране в неговата резиденция през май 2020 г. по време на първия локдаун в страната.

Проучването на ComRes показа, че избирателите от целия политически спектър са ядосани от разкритията, като само 66% от тези, които подкрепиха консерваторите на изборите през 2019 г., дават и сега своята подкрепа за десницата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени