Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали едногодишната лихва по заемите за втори пореден месец

Народна банка на Китай

Китайската централна банка намали референтния лихвен процент по едногодишните заеми за втори пореден месец с оглед отслабналия икономически растеж в края на 2021 година.

Основната лихва по едногодишните заеми беше намалена в четвъртък до 3,70% от 3,80%. Това представлява второ поредно намаление, след като през декември Народната банка на Китай понижи едногодишната лихвена ставка с 5 пункта - първо понижение на лихвите от 20 месеца насам.

За последно китайските водещи лихви бяха понижение през април 2020 г., когато едногодишната лихвена ставка беше намален с 20 базисни пункта до 3,85%, а петгодишната с 10 базисни пункта до 4,65%.

Днес Китайската централна банка намали и петгодишна заемна лихва, която се счита за еталон на лихвените проценти по ипотеките, до 4,60% от 4,65%.

Това означава, че ипотеките вече ще бъдат малко по-евтини, което би трябвало да помогне за увеличаване на търсенето на жилища.

Редица икономисти очакват да последва допълнително разхлабване на лихвената политика през следващите месеци, включително мерки за намаляване на лихвите по депозитите. Но политиците все още изглеждат неохотни да стимулират рязък ръст на кредитния растеж, смятат тези икономисти..

Трябва да се има предвид, че основната лихва по заема е фиксирана месечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки на междубанковия пазар за заеми, въпреки че Пекин има влияние при определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

В началото на тази седмица Народната банка на Китай намали и лихвения процент по едногодишни заеми за средносрочно кредитиране (MLF) на стойност 700 милиарда юана на някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,85% (от 2,95%), както и 7-дневната реверсивна репо лихва до 2,10% от 2,20%.

Това стана факт, след като китайската официална статистиска представи серия важни данни, показващи забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на 2021 г.

Всичките тези действа на централната банка са проактивни за подкрепа на икономическия растеж. Остава въпросът дали банките ще отговорят на тези мерки с увеличаване на кредитирането.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени