Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коморските острови решиха вратарската криза

Коморските острови (в зелено) имат само 13 футболисти за мача довечера.
Снимка: Ройтерс

Коморските острови няма да бъдат принудени да слагат полови играч на вратата за историческия мач от осминафиналите на Купата на Африка, след като стражът Али Ахамада даде отрицателен тест за коронавирус.

Дебютантът ще се изправи довечера в Яунде срещу домакините от Камерун, след като хвърли една от най-големите изненади в историята на надпреварата, като надиграха четирикратния шампион на Африка Гана с 3:2, за да продължат към елиминациите. Въпреки това, всички шансове за повторение на този сензационен резултат получиха почти фатален удар, когато стана ясно, че много от играчите и треньорския щаб на тима са дали положителни проби за коронавирус.

Титулярният страж под рамката Салим Бен Бойна вече бе отпаднал от сметките поради травма, докато резервните вратари Мойад Усейни и Ахамада бяха сред положителните случаи. Преди мача се появиха информации, че отборът ще бъде принуден да заложи на полеви играч на вратата за сблъсъка от 1/8-финалите. Отрицателният тест на Ахамада означава, че съставът ще разполага поне с вратар, но все още може да избира само от 13 налични футболисти, като ще бъде и без селекционера си Амир Абду.

Правилникът на Африканската футболна конфедерация (КАФ) отбелязва, че отборите трябва да изиграят срещите си, ако имат 11 играчи на разположение, дори и да нямат вратар. „Отбор ще трябва да играе мач, ако има минимум 11 играчи на разположение, които са тествали отрицателно. При липсата на вратар, друг футболист от тима трябва да замени вратаря, ако наличният брой играчи е поне 11. При извънредни случаи, Организационият комитет на Купата на Африка ще вземе подходящото решение“, гласи правилникът


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна