Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е изгонила руски дипломат заради шпионаж на космически технологии

Генерално консулство на Русия в Мюнхен, Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е изгонила миналата година шпионин, който е работел под дипломатическо прикритие в руското консулство в Мюнхен, съобщи в петък списание "Шпигел" (Der Spiegel).

Според информацията на немското издание акредитираният дипломат е бил служител на Службата за външно разузнаване на Русия, който е действал като агент на руския академик, чийто арест по обвинение в шпионаж беше обявен в четвъртък.

"Шпигел" отбелязва, че експулсирането е станало малко след задържането през лятото на 2021 г. на Илнур Н., изследовател от университета в Аугсбург, когото прокурорите подозират, че е предал на Службата за външно разузнаване на Русия информация за европейската ракета-носител Ариана.

Илнур Н., чието пълно име не е оповестено, както е обичайно в германските съдебни дела, се намира оттогава в ареста. През декември 2021 г. срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж.

Дипломатическият служител, който е бил експулсиран, не може да бъде разследван, тъй като е имал дипломатически имунитет, според "Шигел".

Агенция Ройтерс напомня, че Германия изгони двама руски дипломати през декември, след като съдът установи, че руската държава е поръчала убийството през 2019 г. в берлинския парк на чеченски дисидент, акт, който съдията определи като "държавен терор".

Русия има повече от 100 акредитирани дипломати в Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени