Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на годишната инфлация в Германия през януари до 4,9 на сто

Годишната потребителска инфлация в Германия се забави слабо през януари от 29-годишния декемврийски връх, но остава далеч над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,4% спрямо декември, когато нарасна с 0,5%, като на годишна база инфлацията в Германия се забави леко до 4,9% от 5,3% в края на 2021 г., когато тя се ускори до най-високо ниво от юни 1992 г. насам.

Цените на стоките се повишиха през януари със 7,2% годишно след растеж със 7,8% през предходния месец. Ценовия растеж при храните се забави през първия месец на 2022 г. до 5% от 6% през декември, а в сферата на услугите - до 3,0% от 3,1% месец по-рано. Растежът на енергийните цени през януари обаче се ускори до 20,5% спрямо година по-рано от 18,3% през декември.

Графика на месечната инфлация в Германия (спрямо година по-рано)

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през януари с 0,9% спрямо декември, когато се повиши с 0,3%, но растежът на годишна база се забави до 5,1% от 5,7% месец по-рано и след като през ноември скочи с 6% (най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се калкулират данните за индекса HICP). Това представлява леко отслабване на хармонизираната инфлация за втори пореден месец за пръв път от юни 2021 г. насам.

Осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-рязко забавяне на растежа на индекса CPI през януари до 4,3% и на хармонизирания CPI до 4,7 на сто.

"Инфлационното ниво остава високо, въпреки липсата на базовите проинфлационни ефекти, валидни през 2021 г., свързани с временното намаляване на ставките на данъка върху добавената стойност и рязкото понижение на цените на продуктите от минерално масло през 2020 г. Ефекти, свързани с кризата, като недостига във веригите на доставки и значителното увеличение на цените при етапите нагоре по икономическата верига, както и високите цените на енергията продължават да оказват влияние", обясниха от федералната статистика на Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна