Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вчера Зукърбърг загуби $ 29 млрд., а днес Безос може да спечели $ 20 млрд. след отчетите на Meta и Amazon

Джеф Безос и Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг загуби 29 млрд. долара в четвъртък, след като акциите на Meta Platforms Inc. отбелязаха рекорден спад в рамките на една сесия, докато друг от известните милиардери - Джеф Безос е на път да увеличи богатството си с 20 милиарда долара след ръст на акциите на Amazon.

Акциите на компанията-майка на Facebook - Meta Platforms се обезцениха с цели 26% през вчерашната търговия на Уолстрийт, заличавайки 232 милиарда долара от пазарната си стойност в едно от най-големите сривания на пазарната стойност на американска компания.

Спадът беше провокиран от представените в сряда вечерта по-слаби финансови резултати за последното тримесечие на Meta, като най-голям шок за инвеститорите представляваше първото намаляване на дневния брой активни потребители на Facebook от съществуването на социалната интернет медия.



Според списанието "Фобрс" (Forbes) това намали нетната стойност на активите на основателя и главен  изпълнителен директор на социалната медия - Зукърбърг до 85 милиарда долара. Трябва да се има предвид, че Зукърбърг притежава около 12,8% от технологичния гигант, известен преди като Facebook.

Еднодневният спад на богатството на Зукърбърг е сред най-големия досега и идва след загубата на 35 милиарда долара в рамките на една сесия на търговия на шефа на Tesla Илон Мъск през ноември. Тогава Илон Мъск, който към тои момент е най-богатият човек в света, анкетира привържениците си в Twitter дали трябва да продаде 10% от дела си в производителя на електрически автомобили. Акциите на Tesla все още не са се възстановили от произтекли след това разпродажби.

След претърпяната снощна загуба от 29 милиарда долара Марк Зукърбърг вече е на дванадесетото място в списъка с милиардери в реално време на "Форбс", изоставайки под индийските бизнес магнати Мукеш Амбани и Гаутам Адани.

В същото време друг от водещите милиардери - Джеф Безос се очертава да забогатее с още около 20 млрд. долара след старта на днешната търговия на Уолстийт в резултат на представените късно снощи силни финансови резултати на Amazon, които провокираха ръст на акциите на компанията с близо 15% на американската извънборсова търговия.

Джеф Безос, който е основател и председател на водещата платфотма за електронна търговия на дребно Amazon, притежава около 9,9% от компанията, според данните на Refinitiv.

Той е и третият най-богат човек в света, според списание "Форбс".

Печалбата на Amazon през празничното последно за 2021 г. тримесечие нарасна впечатляващо благодарение на инвестициите й в компанията за електрически превозни средства Rivian, като в същото време технологичният гигант заяви, че ще повиши годишните цени на абонаментите на своята Prime услуга в Съединените щати.



Това провокира ръст на акциите на Amazon на извънборсовата търговия на Уолстрийт късно снощи с близо 15%, която предполага, че при старта на американския фондов пазар днес следобед акциите на компанията могат да отбележат най-силен ценови ръст в рамките на една сесия от далечния октомври 2009 г. насам.

Ако това поскъпване на акциите се потвърди, Джеф Безос ще увеличи своето състояние с около 20 млрд. долара. Според "Форбс" нетните активи на Безос нараснаха с 57% до 177 милиарда долара през 2021 г. спрямо година по-рано, до голяма степен поради бума на електронната търговия на дребно на платформите на Amazon по време на пандемията, когато хората бяха силно зависими от онлайн пазаруването.

Разбира се, че търговията с технологични акции остава доста волатилна и нестабилна, тъй като инвеститорите са обезпокоени от високата инфлация и очакваното покачване на лихвените проценти. Цените на акциите на Meta все пак биха могли да се възстановят рано или късно, като вчерашната огромна загуба от 29 млрд. долара на Зукърбърг засега остава само на хартия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна