Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на продажбите на дребно в ЕС през декември, но при нарастване в България

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижиха изненадващо рязко през декември въпреки предколедния сезон на покупки, но на фона на силно растящи потребителски цени, докато търговията на дребно в България се повиши за четвърти пореден месец, показват данни на Евростат.

През декември 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната и в рамките на целия ЕС се свиха съответно с цели 3,0% и 2,8% спрямо ноември, когато се повишиха съответно с 1,0% и 0,9%.

Понижението през декември в рамките на ЕС се дължеше до голяма степен на спад с 5% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива останаха на нивото от ноември, а продажбите на храни, напитки и тютюневи се свиха с 0,3 на сто.

Спрямо декември 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 2,0%, но след ръст с 8,2% през ноември, докато в рамките на целия ЕС те нараснаха с 2,6% след скок с 8,3% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България обаче се повишиха през декември за четвърти пореден месец, нараствайки с 1% спрямо ноември, когато също се повишиха с 1%, според европейската официална статистика.

По-голям растеж при продажбите на дребно в рамките на ЕС беше отчетен в Латвия (със 7,2%) и Словения (с 2,1%).

Най-солиден спад с 9,2% при търговията на дребно пък беше отчете в Нидерландия, следвана от Испания (понижение с 5,7%) и Германия (с 5,5%).

В Българи продажбите на дребно през декември 2021 г. се увеличиха на годишна база с цели 9,4% след повишение с 6,7% през ноември.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна