Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция и Израел могат съвместно да доставят газ за Европа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция и Израел могат да работят заедно, за да доставят израелски природен газ до Европа, като двете страни ще обсъдят енергийното сътрудничество по време на преговорите следващия месец, заяви в петък турският президент Реджеп Ердоган.

След тежка свада двете държави изгониха своите посланици през 2018 г. Оттогава двустранните връзки останаха напрегнати, като Анкара осъди израелската окупация на Западния бряг и политиката му спрямо палестинците, докато Израел призова Турция да преустанови подкрепата си за войнстващата палестинска групировка Хамас, която управлява ивицата Газа.

Въпреки това Турция работи за възстановяване на обтегнатите си връзки с регионалните сили. В очевидно успокояване след години на враждебност, Ердоган каза в четвъртък, че израелският президент Исак Херцог ще посети Турция в средата на март.

"Можем да използваме израелски природен газ в нашата страна и освен да го използваме, можем също така да се ангажираме в съвместни усилия за транспортирането му към Европа", посочи Ердоган пред репортери при обратен полет след негова визита в Украйна.

"Сега тези въпроси ще бъдат в нашия дневен ред с г-н Херцог по време на посещението му в Турция", каза Ердоган, цитиран от турски телевизионни медии. Ердоган посети Украйна, за да обсъди кризата по руско-украинската граница.

Ердоган се срещна в сряда с Начирван Барзани, президент на полуавтономен кюрдски регион в Ирак. Запитан какво е било обсъждано на тази среща, Реджеп Ердоган каза, че Анкара иска да подпише споразумение за доставка на природен газ с Ирак и води преговори за това.

"Сега поставихме въпроса за Ирак в нашия дневен ред. Сега мислим за него. Може да има доставка на природен газ от Ирак за Турция", каза Ердоган, добавяйки, че Барзани е обещал да улесни преговорите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна