Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петрола до нов 7-годишен връх заради опасения за доставките след зимната буря в Тексас

Петролните фючърси поскъпват към нови най-високи нива от 7 години насам на фона на засилващи се опасения за нарушаване на световни доставки с оглед на зимната буря в САЩ и продължаващото геополитическо напрежение между Запада и Русия заради украинската криза.

Априлските фючърси на петрола Брент поскъпват с 2% към 93 долара за барел - поредно най-високо ниво от октомври 2014 г.

Мартенските фючърси на американския лек суров петрол WTI нараства с 2,1% към 92 долара за барел - също най-високо ниво от седем години насам.

И двата типа петролни фючърси са на път да поскъпнат за седма поредна седмица.

Последното поскъпване на петрола е в резултат на бушуващата сурова зимна буря в САЩ, която засилва притесненията относно доставките на черното злато.

Силното застудяване и дори валежите от сняг в Тексас подклаждат опасенията за прекъсвания на производството в Пермския добивен басейн в западен Тексас, където е най-големият добив на шистов перол в САЩ. Преди точно около година екстремното студено време отново в този американски щат причини масови смущения в добива на петрол.

Около 350 000 домове и предприятия в щатите Тенеси, Арканзас и Тексас бяха без електричество в САЩ в петък поради зимна буря, придружена с леден дъжд и сняг. Очаква се в петък в източната част на страната да ударят още обилни снеговалежи и да има поледици.

Губернаторът на Тексас Грег Абът каза, че в щатът е имало около 70 000 прекъсвания на тока до четвъртък сутринта в сравнение с ужасната буря през миналата година, която остави за дълго време 4 милиона души без ток.

Графика на петрола Брент (в долари за барел)


Според пазарни стратези цените на суровия петрол вероятно ще се покачат през тази година над 100 долара за барел поради силното глобално търсене, като те визират потенциалната опасност от война между Русия и Украйна като една от основните им тревоги за пазарите на горива през 2022 година.

Цените на петрола ще се повишат, ако глобалните доставки бъдат прекъснати и с оглед на заместването на рязко поскъпващата газ в Европа с петрол при производството на енергия, докато потреблението в световен план ще продължава да нараства заедно с повторното отваряне след въведените Covid локдауни, което от своя страна ще стимулира търсенето на авиационно и на други горива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени