Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите парираха част от спада си след коментарите на Лавров в подкрепа на дипломацията

Европейските борси парираха част от солидния си спад, а пазарът на акции на Уолстрийт стартира с по-сдържано от очакваното понижение, след като руският външен министър Лавров предложи на президента Путин да продължат дипломатическите усилия за разрешаване на кризата между Запада и Москва.

Тази новина отслаби инвеститорските страхове за скорошна въоръжена офанзива на Русия в Украйна.

Индексът на сините чипове на Уолстрийт стартира днешната търговия с понижение от 220 пункта (спад с 0,65%), широкият индекс S&P500 се понижава с 0,26%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се колебае около петъчното си ниво на затваряне и дори опитва да се повиши с 0,14%.

Европейските борси пък ограничи част от драматичните си спадове с над 3%, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с около 2%, немският DAX 30  - с 2,3%, френският CAC 40 - с 2,65%, италианският MIB и испанският Ibex35 с по 2,4%, а британският FTSE100 - с 1,5%.

Петролните фючърси реагираха с понижения на новината за продължаване на дипломатическите усилия и намаляване на вероятността от въоръжен конфликт Русия-Украйна в рамките на настоящата седмица.
Фючърсите на петрола Брент поевтиняват през късната следобедна търговия с 0,4% към 94 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,35% под 93 долара за барел, след като по-рано през деня и двата типа фючърси достигнаха до ново 7-годишни върхове съответно към 96,16 и към 94,94 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна