Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на продажбите на дребно в САЩ през януари

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха рязко през януари на фона на скок при покупките на моторни превозни средства и на други стоки, но по-високите цени биха могли да притъпят позитивното въздействието на търговията на дребно върху икономическия растеж през настоящото тримесечие.

Продажбите на дребно скочиха през януари с 3,8% спрямо декември 2021 г., когато обаче се свиха рязко с 2,5% (при предишна оценка за спад с 1,9%), съобщи Министерството на търговията. Осреднените очаквания обаче бяха за тяхно повишение с 2 на сто.

Това представлява най-солиден месечен ръст в търговията на дребно от март 2021 г., когато бяха предоставени на американските домакинства стимули, свързани с пандемията.

Промяна на продажбите на дребно в САЩ спрямо предходния месец


Увеличените продажби през януари бяха широко базирани, като по-солидни повишения имаше при покупки на превозни средства, мебели, потребителска електроника и строителни материали. Онлайн продажбите също нараснаха рязко. Постъпленията в ресторанти и барове обаче спаднаха миналия месец, тъй като потребителите ограничиха посещенията си заради последната вълна на коронаврусната пандемия.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно скочиха през януари с 3,8% след тяхно понижение с 2,3% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха още по-силен ръст от 4,8 след понижение с 3,1% през декември. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Силните данни за януари предполагат ускоряване на икономическия растеж в началото на 2022 г. след неговото забавяне в края на предходната година.

Американците като цяло са в добро финансово здраве. Спестяванията им са високи, заплатите им се покачват с най-бързия темп от десетилетия и повечето хора се чувстват сигурни в работата си.

И все пак високата инфлация заплашва да подкопае тяхната покупателна способност и може да ги обезкуражи да продължават да правят солидни покупки, като рекордната от 30 години насам инфлация може да застраши очаквания нов икономически подем.

Федералният резерв планира да повиши лихвените проценти, за да ограничи растящата инфлация, но по принцип чрез затягане на причната си и лихвена политика централната банка често допринася за ограничаване на икономическия растеж.

Междувременно Фед представи данни, показващи нарастване на индустриалното производство в САЩ през януари с 1,4% спрямо предходния месец и техен скок с 4,1% спрямо началото на 2021 г.

Промишленото производство се повиши с 0,2% на месечна и с 2,5% на годишна база. Добивното производство нарасна с 1% спрямо декември и с 8,2% , докато строителство се сви с 1,3% на месечна база, но се повиши с 2,4% спрямо януари 2021 г.

През януари 2022 г. натоварването на производствения капацитет се повиши до 77,6% от 76,6€ през декември 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна