Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави основната си лихва непроменена

Централната банка на Турция остави основния си лихвен процент непроменен за второ поредно заседание, въпреки нарастващата инфлация.

Комитетът по паричната политика на Централната банка на Република Турция, управляван от Сахап Кавчиоглу, реши да запази водещата едноседмичната репо лихва на нито от 14%.

Банката заяви, че неотдавнашното увеличение на инфлацията се дължи на ценообразуване, което не е подкрепено от икономическите фундаменти и на фактори от страна на предлагането, като покачването на глобалните цени на енергията, храните и селскостопанските стоки, ограниченията в предлагането и промените в търсенето.

"Централната банка очаква процесът на намаляване на инфлацията да започне на фона на взетите и решително преследвани мерки за устойчива ценова и финансова стабилност, заедно със спада на инфлацията вследствие на базовия ефект“, се казва в изявление на банката след края на днешното редовно заседание.

Под натиска на президента на страната Реджеп Ердоган банката понижи лихвения процент с цели 500 базисни пункта от септември 2021 г. насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна