Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден отскок на британските продажби на дребно в началото на 2022 г.

Продажбите на дребно във Великобритания отскочиха през януари по-рязко от очакваното, заличавайки близо половината от драматични спад в края на 2021 г., когато силната коронавирусна вълна на варианта Омикрон накара редица британци да си останат вкъщи и след като мнозина от тях вече бяха осъществили коледните и новогодишните си покупки още през ноември, показват данни на британската официална статистика ONS.

Продажбите на дребно нараснаха през януари 2022 г. с 1,9% спрямо декември, която се свиха с цели 4% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 3,7%), докато очакванията бяха за по-скромно повишение с 1%.

Спрямо година по-рано (януари 2021 г.) продажбите на дребно в Обединеното кралство нараснаха с цели 9,1% след спад с 1,7% през декември 2021 г. и очаквания за тяхно повишение с 8,7 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно се повишиха през януари с 1,7% на месечна база (след спад с 3,9% през декември) и със 7,2% спрямо година по-рано (след понижение с 3,8% в края на 2021 г.).

Продажбите на нехранителни стоки нараснаха през януари с 3,4% спрямо декември, докато продажбите на хранителни стоки се свиха с 2,3%, а продажбите на автомобилни гориха скочиха с 4,1 на сто.

Процентът на онлайн продажбите спрямо общите продажби на дребно пък се понижи до 25,3%.

Графика на продажбите на дребно на месена база


"След слабия декември, когато вълната на Омикрон имаше значително негативно влияние върху потреблението, продажбите на дребно се възстановиха през януари с най-голямото си месечно покачване откакто магазините отвориха отново миналата пролет", отбеляза Дарън Морган от ONS.

Според редица анализатори солидният отскок на продажбите на дребно през януари е нов индикатор, че негативният удар, който нанесе Омикрон вълната върху бизнеса и икономиката, е по-малък и по-краткосрочен, отколкото се смяташе преди. Перспективите пред търговците на дребно обаче не изглеждат чак толкова светли с оглед на кризата с разходите за живот, предизвикана от високата инфлация и силно растящите енергийни сметки на домакинствата.

Британската инфлация нарасна през януари до близо 30-годишен връх от 5,5%, като Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще удари пик малко над 7% през април.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна