Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поскъпване на петрола и на газа заради страховете от неизбежна руска инвазия в Украйна

Петролът поскъпва с близо 3% към нов 7-годишен ценови връх, а природният газ в Европа - с над 8% с оглед на страховете за предстояща мощна инвазия на Русия в Украйна, след като в понеделник руският президент Путин призна независимостта на източноукраинските сепаратистки региони Донецк и Луганск и малко след това нареди на руските въоръжени сили да извършват действия по поддържане на мира на тяхната територия.

Русия е ключов доставчик на природен газ за Европа и засилването на украинския конфликт може да повлияе на цените на горивата при налагането на строги санкции на Запада спрямо Москва. Русия е и сериозен износител и на петрол, като ескалация на руско-украинската криза рискува да доведе и до нарушаване на петролните доставки.
Фючърсите на петрола Брент с доставка през април поскъпват в началото на търговията във вторник с 2,4% към 97,83 долара за барел, достигайки но най-високо ниво от септември 2014 г.
Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Мартенските фючърси на американския лек суров петрол WTI скочиха за кратко с близо 4% към 94 долара за барел, преди да опитат стабилизация малко над 93 долара (повишение в рамките на деня с 3,3%), като засега не успяват да тестват ценовия връх от 95,82 долара за барел, достигнат на 14 февруари тази година (най-високо ниво от септември 2014 г.).

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF пък поскъпнаха в началото на търговията във вторник с над 8% към 80 евро за мегаватчас, след което върнаха леко назад към 77,60 евро, нараствайки в рамките на деня със 7,4%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна