Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус на борсите по света заради ескалиращия руско-украински конфликт

Европейските пазари на акции удариха 7-месечни дъна

Пазарите на акции по света се намират под силен натиск от продажби, след като руският президент Путин нареди изплащането на военни сили в отцепилите се от Източна Украйна сепаратистки региони на Донцек и Луганск.

Заповедта беше даден само часове, след като той призна независимостта на двата източноукраински региона, като всички това засилва страховете от неизбежна руска инвазия в Украйна и от налагането на тежки санкции на Русия от страна на Запада.

Азиатските борси вече приключиха днешната търговия със солидни загуби, като японският индекс Nikkei падна с 1,7%, китайският индекс Shanghai Composite - с 0,96%, индексът Hang Seng се срина с 2,7%, южнокорейският Kospi с 1,35%, а австралийският S&P/ASX 200 - с 1%.

Европейските борси също стартират днешната търговия със загуби, достигайки 7-месечни дъна. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,6%, отбелязвайки спад за четвърта поредна сесия на търговия и вече е с близо 10% под неговия реорден връх, достигнат в началото на януари. Немският DAX 30 - с 2,2%, френският CAC 40 - с 1,8%, британският FTSE100 - с 1%, италианският фондов индекс MIB - с 1,65% и испанският Ibex-35 - с 1,56%.

Германският фондов пазар се счита за по-уязвим от другите регионални борси поради силната зависимост на страната от доставките на руски газ и липсата на енергийни компании в индекса DAX.

Солиден спад в Европа бележат акциите на автомобилните компании, на банките и на компаниите за финансови услги (понижения с около и над 3%), като единствено акциите на петролните и газови компании бележат известно повишение с близо 1% на фона на рязкото поскъпване на петрола и на природния газ.

Американските фондови фючърси също бележат солидни спадове преди началото на днешната търговия на Уолстрийт след вчерашния неработен ден заради Деня на президента в САЩ.

Фючърсите на DJIA се понижават с над 400 пункта (спад с 1,2%), тези на широкия фондов индекс S&P500 с 1,4% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 2,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна