Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Джентилони: Кризата в Украйна увеличава икономическата несигурност в Европа

Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви във вторник, че "нарушаването на международното право" от Русия при признаването на двете сепаратистки държави в украинския регион Донбас "увеличава силно" икономическата несигурност и представлява риск за растежа и възстановяването на Европа от пандемията, съобщава Ройтерс.

Според него тази ескалация на руско-украинското напрежение прави вече намалената прогноза на Европейската комисия за растежа на еврозоната за 2022 г. още по-несигурна.

На 10 февруари Европейската комисия намали прогнозата си за растеж на 19-те страни, споделящи еврото, до 4,0% тази година от 4,3% предишна прогноза, позовавайки се на нова вълна от инфекции с Covid-19, високите цени на енергията и продължаващи смущения в доставките.

Говорейки на икономическа конференция във вторник, Джентилони каза, че "несигурността остава около нас", добавяйки:

"Нарушението на международното право чрез признаването на Русия на две сепаратистки територии в Украйна силно ще увеличи тази несигурност".

Руският президент Владимир Путин призна в понеделник два отцепили се региона в Източна Украйна, задълбочавайки страховете на Запада от нова война. Ходът на Москва ще предизвика санкции на ЕС срещу нея и Русия вероятно ще отговори с контрасанкции.

Джентилони заяви, че Европейският съюз ще публикува своите насоки за фискалната политика за 2023 г. следващата седмица.

"Предизвикателството ще бъде да се намери правилния баланс между облекчаване на дълга и подкрепа за икономическия растеж, поставяйки растежа в центъра на нашата рамка от правила. Защото е ясно, че растежът е от съществено значение за поддържане на устойчивостта на дълга.

"Намаляването на дълга може да бъде надеждно, само ако то се извършва постепенно, устойчиво и благоприятно за икономическия растеж", обясни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна