Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на рублата до рекордни дъна, спиране на Московската борса след руската инвазия в Украйна

Руската централна банка обяви, че ще се намеси на пазара, за да осигури финансова стабилност

Рублата се срива до рекордни исторически дъна спрямо долара и еврото, а търговията на фондовата борса в Москва беше временно преустановена, след като руският президент Путин обяви военна операция в Украйна.

След новината за руска военна инвазия в Украйна руската валута поевтиня с близо 10% до рекордно дъно от близо 90 рубли за един щатски долара. Еврото пък поскъпна  до исторически връх, надхвърляйки нивото от 100 рубли (100,95).

Търговията на борсата в Москва беше временно спряна, след като при нейния старт имаше агресивни разпродажби на рубли и акции, какот и срив на основните борсови индекси.

Преди малко търговията беше подновена. Фондовият индекс RTS, който е деноминиран в долари, вече се срива с 44%, а индексът MOEX, който е в рубли, спада с близо 39%.

Графика на руския фондов индекс RTS


Въпреки временно спиране на борсата в Москва, търговията на рублата през руските банки продължава при все по-рекордни дъна, като например Alfa Bank предложи да закупи долари и евро на цени съответно от 91,44 и 101,11 рубли.

Най-големият руски кредитори - Sberbank пък предлага да плати за всеки един щатски долара 116 рубли, предаде агенция РИА новости.

Междувременно Руската централна банка обяви, че е взела решение да започне интервенции на валутния пазар в опит да стабилизира ситуацията на финансовите пазари. Централната банка също така отбеляза, че ще проведе операции за осигуряване на допълнителна ликвидност на банките.


Най-големият руски кредитор "Сбербанк" (Sberbank) заяви в четвъртък, че всичките й системи работят нормално и че е подготвена за всякакви събития.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви по-рано тази седмица, че "Сбербанк" и вторият по големина руски кредитор ВТБ (VTB) ще бъдат изправени пред санкции на САЩ, ако Москва продължи с нахлуването си в Украйна, предупреждавайки, че нито една руски финансова институция не е в безопасност.

"Ние сме подготвени за всяко развитие на ситуацията и сме разработили сценарии, за да гарантираме, че средствата, активите и интересите на нашите клиенти са защитени, както и че функциите ни са напълно оперативни“, заяви в четвъртък "Сбербанк".

Банката по-рано отказа да коментира потенциални заплахи от санкции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна