Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси стартират търговията със загуби от 3% след руското нападение над Украйна

Европейските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък със загуби от над 3%, тъй като инвеститорите разпродават по-рисковите си финансови активи, каквито са акциите, след руската военна операция в Украйна, която породи опасения, че войната ще подхрани допълнително растящата инфлация и ще дерайлира икономическия растеж.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,8% до най-ниско ниво от май 2021 г. и вече губи повече от 10% спрямо рекордния връх, достигнат през януари, което е знак, че пазарът навлиза в техническа низходяща корекция.

Графика на индекса Stoxx Europe 600


Немският индекс DAX 30 пък губи 3,35% от стойността си до най-дълбоко дъно от март 2021 г,, френският борсов индекс CAC 40 пада с 3%, италианският MIB с 2,95%, испанският Ibex-35 - с 2,75% и британският FTSE100 - с 2,5%.

Солиден спад с 5 до 6% бележат акциите на европейските банки, които имат най-големи експозиции към Русия, като австрийската Raiffeisen Bank, италианската UniCredit и френската Societe Generale.

Дори акциите на петролните и газови компании поевтиняват с над 1%, въпреки че петролът Брент поскъпна над 100 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам, а природният газ в Европа поскъпна първоначално с над 30% към 120 евро за мегаватчас.

Сред най-пострадалите са акциите на технологичните компании, както и на тези за пътуване и отдих.

Фючърсите на основните американски фондов индекси също бележат солидни понижения преди днешната търговия на Уолстрийт, като тези на DJIA падат с близо 700 пункта (понижение с 2%), фючърсите на S&P500 се понижават с 1,9%, а на Nasdaq100 - с 2,3%.

Снощи търговията на Уолстрийт приключи със солидни загуби на фона на опасенията за предстояща руска инвазия в Украйна, които опасения се оправдаха тази сутрин. В сряда DJIA падна с 464 пункта (с 1,38%), S&P500 се понижи с 1,84%, а Nasdaq Composite се срина с 2,65%. Така индексите DJIA и Nasdaq затвориха на загуба за пета поредна сесия на търговия, а S&P 500 - за четвърти пореден ден, като сривът на Уолстрийт се очаква да продължи и през днешната търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна