Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на рублата и силен отскок на руската фондова борса след рекордния спад вчера

Рублата стабилизира през петъчната търговия, след като ден по-рано достигна рекордни дъна спрямо долара и еврото, като реакция на започналата руска офанзива в Украйна, докато борсата в Москва стартира със силен отскок след рекордния в историята спад по време на търговията в четвъртък.

Руската валута поскъпва с около 1% към 83,50 рубли за долар, заличавайки голям част от рязката си обезценка в четвъртък до рекордно дъно около 89,60-89,90 нивата.

Еврото се понижава с 1,4% към 93,15 рубли, след като вчера поскъпна до рекорден връх към и малко над 101 рубли.

Рублата е подкрепена от стартиралите интервенции от страна на Руската централна банка - първите след 2014 .г, когато Русия анексира Крим.

Графика долар/рубла


Очакват се обаче повече действия от централната банка, която трябва да се справи с инфлационните рискове., тъй като драматичното вчерашно отслабване на рублата след началото на руската инвазия в Украйна вероятно ще влоши стандарта на живот в Русия и ще засили допълнително инфлацията в страната, която още преди военната агресия наближи 9 на сто - далеч над целевото ниво на Руската централна банка от 4 на сто.

Според анализатори не е изключено скоро централната банка да направи едно непланирано повишаване на лихвените ставки, както  направи в края на 2014 г., когато повиши основния лихвен процент от 10,5% на 17% на срещното извънредно заседание заради тогавашното рязко обезценяване на рублата.

Според банката Morgan Stanley е възможно бързо извънредно увеличение на лихвата с 400 или повече базисни пункта (с 4%), което да доведе до повишение на ключовата руска лихвената ставка над 13%.

Alor Brokerage пък смята, че централната банка може да повиши лихвата с 2-3 процентни пункта в близко бъдеще, като целта е да запази рублата близо до нивото от 80 за долар и до 90 за евро.

Следващото редовно заседание на Руската централна банка е на 18 март, което на този етап изглежда доста отдалечена дата.

Междувременно руските фондови индекси също заличиха част от вчерашните тежки загуби, когато фондовата борса в Москва регистрира най-големия в историята еднодневен спад.

Деноминираният в долари индекс RTS нараства към 11.30 часа българко време със 19% след първоначален скок с близо 28%, след като в четвъртък се срина с цели 39,4%.

Базираният в рубли руски индекс MOEX пък нараства в момента с около 14% след първоначален отскок с над 22% и след като вчера се срина с 33,35.

Графика на руския фондов индекс RTS деноминиран в долари


Руските финансови пазари продължават да оценяват наложените от Запада нови санкции срещу Русия.

Тези санкции обаче не съдържаха изключването на Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT, нито бяха насочено към нейния износ на петрол и газ.

"Възможността за прекъсване на връзката с SWIFT обаче остава, като несигурността вреди на пазара повече от най-лошите санкции. Фокусът ще бъде върху развитието в Украйна, потенциала за преговори и всякакви допълнителни санкции", коментира BCS Brokerage, цитирана от Ройтерс.

Редица анализатори обаче смятат, че руската икономика едва ли ще издържи на натиска на координираните санкции от страна на Запада в дългосрочен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени