Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иниициативи в помощ на здравното обслужване на украинските бежанци у нас

Лечебни заведения предлагат и работа на медицински специалисти от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложения на Националната пациентска организация

В отворено писмо до здравните власти от Националната пациентска организация предлагат да бъде създадена система за достъпно и навременно информиране на бежанците за наличните болнични звена и специалисти, за подробно разясняване на пътя за достъп до медикаменти и проследяването им, съгласно нормативния ред в България.

От НПО посочват в отвореното писмо:

"Според решение на Министерски съвет, публикувано на интернет страницата му на 28.02.2022 г., делегиращо правото на украинските граждани към момента на военна обстановка в Украйна да получат статут на бежанци в България, без да са изпълнени задължителните регулярни условия за това, в т.ч. и липса на международен паспорт, неимоверно се демонстрира адекватна политика и загриженост към преките потърпевши от хуманитарната криза.

Влизането на бежанци в България става през граничните пунктове с Румъния, след което основно те се насочват към районите на Варна и Бургас. За да могат украинските бежанци да използват предоставеното им от Българското правителство право за получаване на статут на бежанец по облекчена процедура, е необходимо същите да пътуват, доколкото ни е известно, до град София.

Имайки предвид възрастовата хетерогенност на бежанската вълна от Украйна – жени, вкл. бременни, кърмачета, деца и възрастни, някои от които с хронични заболявания, за контрола на които е необходимо постоянно проследяване и използване на животоподдържащи и животоспасяващи лекарствени продукти, е необходимо възможно най-бързо здравната грижа за тях за бъде поета от българската здравна система.

Предлагаме услугата получаване статут на бежанец да бъде достъпна, освен в София, и в градовете Варна и Бургас, а до получаване на статут на бежанец, тези хора да се обслужват, вкл. с всички видове ваксинации, от лечебните заведения и личните лекари като спешни пациенти или по друг, определен от НЗОК или държавата ред.

Представител на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент поставя някои искания към ръководителите на Европейския съюз, сред които: незабавно увеличаване на спешната подкрепа за бежанците; активиране на фонд „Солидарност“ на ЕС за предоставяне на медицинска помощ, медицински услуги и хуманитарна помощ на засегнатите страни; използване на гъвкавостта в рамките на Инструмента за спешна подкрепа за укрепване на доставките на рутинни ваксини и ваксини срещу COVID-19 на държавите, за предоставяне на здравни услуги на хора със съществуващи здравословни проблеми в страните, приемащи бежанци, включително държави извън ЕС и др.", се казва още в отвореното писмо на Национална пациентска организация.


Медицински комплекс "Д-р Щерев" отваря врати и за колеги бежанци

Медицински комплекс "Д-р Щерев" осигурява безплатно проследяване, раждане, следродилни и неонатологични грижи на бременни от Украйна, съобщават от лечебното заведение:

"Към болницата ни за безвъзмезден ултразвуков преглед, преглед при специалист по фетална медицина или запис на детски сърдечни тонове могат да се обърнат бременни бежанки от Украйна. В клиниката е създадена нужната организация, така че жените да могат да бъдат прегледани своевременно, без да съществува езикова бариера. Дамите, които почувстват спокойствие и сигурност под грижите на нашите проследяващи лекари, ще могат да родят в болницата. Медицински комплекс "Д-р Щерев" ще осигури безвъзмездно на бежанци в нужда и пакет за неонатологично проследяване на новородени.

При първо посещение в болницата е нужно пациентките да носят валиден международен паспорт със заверена дата на влизане в България след 24 февруари.

Освен бъдещите майки, всеки напуснал пределите на родината си и дошъл в София бежанец с подходящо образование и/или квалификация може да се обърне за работа към Медицински комплекс „Д-р Щерев“".

Онкологични грижи

От Специализираната болница по онкология в столицата се обръщат към украинстите бежанци или граждани с онкологични заболявани, които не могат да се приберат в родината си, че могат да разчитат на подкрепа им – с диагностика и лечение в рамките на възможностите ни. Телефони за връзка 02 8076 100; 02 8076 201 Електронна поща: secretary@sbaloncology.bg.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна