Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна цена на газа в Европа от 214 евро за MWh, петролът поскъпва с над 20% тази седмица

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ и петролът продължават да поскъпват рязко в края на петъчната търговия с оглед на страховете, че продължаващата руска военна инвазия в Украйна и налаганите западни санкции срещу Москва могат да провокират прекъсвания на доставките от Русия на важните енергийни суровини.

Фючърсите на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF поскъпват в рамките на деня с 27% към 204 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано в петък дори удариха нов исторически ценови връх от 214 евро за MWh, или близо 2258 евро (около 2468 долара) за 1000 кубически метра.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Руският природен газ формира повече от 30% от вноса на синьото гориво в Европа. В същото време конкуренцията за товари на втечнен природен газ (LNG) от страна на Азия може да доведе до по-малко танкери, пристигащи на европейските пристанища, след като азиатските търговци повишиха цените до рекордно високи нива тази седмица. На седмична база договорите за втечнен природен газ са с над 100% по-високи спрямо миналата седмица.

Петролните фючърси пък нарастват с около 7% в рамките на деня, като черното злато е на път да отбележи поскъпване с над 20% в рамките на отминаващата седмица

Фючърсите на петрол Брент се повишават в края на петъчната търговия с близо 7% към 118,00 долара за барел, след като вчера доближиха нивото от 120 долара за барел, достигайки най-високо ниво от април 2012 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Американските петролни фючърси WTI пък поскъпват с над 7% към 115,96 долара за барел, опитвайки нов тест на вчерашния връх около 116,50 долара - най-високо ниво от 2008 г. насам.

Силното днешно поскъпване на петрола е факт въпреки новината за евентуално постигане на ново ядрено споразумение с Иран през следващата седмица, което би позволило на Техеран да се върне на световния петролен пазар.

Само в рамките на отминаващата седмица петролът вече поскъпва с над 20%, отбелязвайки най-силен седмичен ръст от май 2020 г. насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна