Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна със 7% за ден

| обновено на 08.03.22 в 19:54

Цената на петрола сорт "Брент" стигна 132 долара за барел - около 7 процента поскъпване за деня, след като Съединените щати обявиха, че прекратяват вноса на "черното злато" от Русия.

Великобритания също ще прекрати вноса на петрол и петролни продукти от Русия. Това ще стане постепенно - до края на тази година, обяви премиерът Борис Джонсън. Той определи решението на британското правителство като "още един икономически удар по режима на Путин след незаконното нашествие в Украйна".

Прекратяването на вноса ще стане постепенно, за да може британският бизнес да се приспособи към ограниченията. Към момента вносът от Русия задоволява 8 процента от търсенето на петрол и петролни продукти в Обединеното кралство.

Британското правителство обмисля и прекратяване на вноса на руски природен газ.

По-рано днес Европейската комисия предложи план Европейският съюз да намали с две трети вноса на руски газ още през тази година.

Германия обаче е против забрана на вноса на петрол от Русия. Външният министър Анналена Бербок заяви, че при такъв случай транспортът в страната ще спре още утре, а Русия няма да спре агресията си срещу Украйна.

Съединените щати са внасяли средномесечно повече от 20,4 млн. барела суров и рафинирани продукти от Русия през  2021 г., което е около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според данни на Енергийната информациона администрация (EIA).

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По-рано днес енергийният гигант Shell заяви, че планира поетапно изтегляне от руския петрол и газ, включително незабавно спиране на всички покупки на руски петрол на спот пазара.

TotalEnergies е поредната голяма петролна компания, която обяви, че нейните търговци вече няма да купуват руски суров петрол и повечето купувачи вече избягват руските доставки.

Намалените запаси в световен мащаб и забавянето при възстановяването на ядрената сделка с Иран, след като Русия поиска търговски гаранции от САЩ, също оказват натиск върху цените.


Всичко това даде повод за ново рязко поскъпване на петрола, като фючърсите на петрола Брент с доставка през май вече се повишават през следобедна търговия с 5,4% обратно към 130 долара за барел, отправяйки поглед към вчерашния 14-годишен връх от 139,13 долара - непосредствено под историческото ценово ниво от юли 2008 г. около 147,50 долара за барел.

Априлските фючърси на американския лек суров петрол WTI също нарастват с над 5% към 125 долара за барел, след като в понедленик се изстреляха за кратко до 14-годишен връх от 130,50 долара за барел. През юли 2008 г. и америкаснкият лек суров петрол достигна рекорден ценови връх около 143,27 долара за барел.

Графика на американския WTI суров петрол (в долари за барел)


Междувременно цените на бензина в САЩ също продължават да скачат, като във вторник средната цена за галон бензин достигна 4,173 долара, надхвърляйки предишния рекорд от 4,114 долара, поставен през юли 2008 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна