Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джен Саки: Покачването на енергийните и на цените на бензина ще бъде временно

Джен Саки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом заяви в четвъртък, че очаква увеличението на цените на бензина и енергията, предизвикано от руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции, да бъде временно.

"Ние очакваме, че цените на бензина и цените на енергията ще се повишат. Това е нещо, което президентът Байдън съобщи много ясно на американската общественост. Ние също така вярваме, че това покачване ще бъде временно и не дълготрайно", посочи пред репортери говорителят на Белия дом Джен Саки, предаде Ройтерс.

Коментирайки февруарския доклад за инфлацията в Съединените щати, който показа рекорден 40-годишен ръст от 7,9%, Саки подчерта, че Федералният резерв и други експерти очакват, че тя ще намалее по-късно през годината.

"Няма съмнение, че инфлацията може да бъде по-висока през следващите няколко месеца, отколкото би била без по-нататъшната инвазия на Русия в Украйна, особено поради по-високите цени на енергията", каза още тя.

Джен Саки подчерта, че американската администрация "прави всичко, за да смекчи и намали тези цени и да гарантира, че няма да имат дългосрочно въздействие“.

Прессекретарят на Белия дом също така заяви, че САЩ се опитват да предотвратят нова световна война на фона на кризата в Украйна.

Саки отбеляза, че американската армия остава встрани от конфликта, защото Вашингтон не иска да предприема "ескалиращи стъпки", които биха довели до американските войски да се бият пряко с Русия.

Представителят на Белия дом настоя, че приоритетите на президента на САЩ Джо Байдън са националната сигурност на САЩ и техните съюзници от НАТО. Тя подчерта, че ескалиращите стъпки на Русия не остават без отговор, тъй като САЩ и техните съюзници отговарят със санкции, както и с хуманитарна и военна помощ за Украйна.

Саки определи като "ужасяваща" и "варварска" руската бомбардировка срещу болница в украинския град Мариупол по-рано днес.

Тя подчерта, че "ако руските атаки умишлено се насочват към цивилни, това би било военно престъпление“, но добави, че Съединените щати трябва "да осъществят правна оценка и преглед, за да направят официално заключение".

Процесът на преглед на военните престъпления в Украйна трябва да бъде завършен, преди Съединените щати да могат "да обмислят определянето на нещо като военно престъпление“, добави Саки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна