Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуседмични ценови дъна на петрола към $100 за барел на фона на преговорите Русия-Украйна

Петролът поевтинява с 5% и заради силната Covid вълна в Китай

Петролът поевтинява до двуседмични дъна около и под 100 долара за барел на фона на продължаващите преговори между Русия и Украйна за прекратяване на огъня и опасенията за забавяне на петролното търсене от Китай с оглед на новата Covid вълна в азиатската държава, която наложи въвеждането на локдауни в редица региони.

Към 09,30 часа българско време фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 5,3% към 101,20 долара за барел, като в началото на търговията достигнаха ценово дъно от малко над 100 долара за барел - най-ниски ниво от 1-ви март насам. По този начин петролът Брент отстъпва за поредна сесия на търговия от 14-годишния връх около 139,13 долара за барел, достигнат на 7-и март.

Фючърсите на американския суров петрол WTI с доставка през април пък вече се търгуват под 100 долара за барел, поевтинявайки с около 5% към 98 долара за барел, като за кратко и те достигнаха двуседмично дъно от 96,70 долара - най-ниски ниво от 1-ви март.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Това представлява ценови спад на петрола с около 5% за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, въпреки че вчерашните поредни преговори между Русия и Украйна не доведоха до някакъв пробив, но украинският президент Зеленски заяви, че те ще продължат във вторник.

"Очакванията за положително развитие на преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна засилиха надеждите за облекчаване на напрежението на световния пазар на суров петрол“, коментира за Ройтерс Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

"Дори и да има прекратяване на огъня, цените на петрола се очаква да останат на високи нива, тъй като опитите на Запада да изолира Москва чрез санкции ще продължат, поддържайки световния петролен пазар в тежко състояние на дисбаланс между търсене и предлагане", посочи Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

Вчера пък шефът на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол призова страните производителки на петрол да увеличат добовите, за да стабилизират пазара.

Спадът на цените на петрола е провокиран и от информацията на "Уолстрйт джърнъл", според която САЩ могат да вдигнат санкциите върху износа на петрола от Венецуела. Това може да облекчи част от притесненията за доставките на петрол през третата седмица на руската инвазия в Украйна.

Графика на американския лек суров петрол WTI (в долари за барел)


Междувременно Китай е изправен пред най-тежката си Covid криза от началото на 2020 г., което поражда опасения за по-слабо търсене на петрол от страна на най-големия вносител на суров в света.

Китай отчете рязък скок в ежедневните инфекции с Covid-19 във вторник, като новите случа бяха повече от два пъти повече спрямо ден по-рано, достигайки двегодишен връх, което поражда загриженост относно нарастващи икономически разходи заради въвежданите нови строгите локдауни в различни части на страната.

В понеделник в повече от дузина провинции и общини бяха съобщени общо 3507 случая на коронавирус спрямо 1337 ден по-рано, съобщи Националната здравна комисия на Китай. Повечето от новите случаи са в североизточната провинция Дзилин.

Според китайски медии не е наложителен локдаун в столицата Шанхай, но "засега".

Въпреки че броят на Covid случаите в Китай все още е малък според глобалните стандарти, здравни експерти казаха, че темпът на нарастване на ежедневните инфекции през следващите няколко седмици ще бъде решаващ фактор за определяне дали подходът на Пекин от началото на пандемията насам за възможно най-строг локдаун за цялостно ограничаване на заразата в дадените вирусни огнища все още е ефективен срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна