Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е извършила неуспешен опит с ракета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е изстреляла "неизвестен снаряд", който изглежда се е взривил веднага след изстрелването, съобщиха южнокорейските военни, цитирани от Би Би Си

Предполагаемата ракета е била изстреляна от летище извън столицата Пхенян.

Летището е място на няколко изстрелвания, включително предишни тестове на междуконтинентални балистични ракети (МБР), за които САЩ твърдят, че са били изстреляни.

През последните седмици Северна Корея засили опитите си с оръжия.

"Северна Корея изстреля неизвестен снаряд от района на Сунан около 09:30 ч. местно време, но се предполага, че той се е взривил веднага след изстрелването", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул.

Специализираният новинарски сайт NK News цитира свидетели, които твърдят, че са чули силни звуци - подобни на тези от голям самолет, последвани от силен "трясък".

В разговор с NK News старшият сътрудник на Фондацията за международен мир "Карнеги" Анкит Панда заяви, че описанието съответства на "катастрофална повреда". Той добави, че "червеникаво-оранжевият дим", видян от свидетелите се свързва с течно гориво, което е "много токсично" за хората.

Досега Северна Корея е извършила девет оръжейни изпитания през тази година, включително и такива, за които САЩ твърдят, че са изпитания на части от нова МБР./


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна