Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долгополов се завърна в Украйна, за да брани Киев

Алексанъдр Долгополов на гарата в Киев.
Снимка: Личен архив

Прекратилият кариерата си украински тенисист Александър Долгополов се завърна в дома си, за да се бори за защитата на своя роден Киев от руската инвазия.

„Преди използвах ракети и кордажи, сега това“, написа той в пост в социалните мрежи, придружен със снимка на пушка, каска и бронежилетка. „Здравей, Киев, завърнах се за да помогна с каквото мога и да защитя страната си“, сподели 33-годишният Саша, който се изкачи до върховото в кариерата си 13-о място в световната ранглиста през 2012, на последователите си в Инстаграм.

Състезателната кариера на Долгополов приключи през май 2021 след травма на китката, като той спечели три титли от АТР тура. Той заяви, че се е завърнал в Украйна, за да помогне на страната си, след като се научил да борави с пушка „от бивш професионален войник“ по време на визита до Турция, където изпратил майка си и сестра си в безопасност.

„Не съм станал Рамбо за седмица, но се чувствам много комфортно с оръжията. Това е моят дом и ние ще го защитим“. Долгополов се присъединява към други украински спортисти, които се борят срещу руснаците.

Друг бивш тенисист – Серхий Стаховски, който надви Роджър Федерер на Уимбълдън през 2013 за най-голямата победа в кариерата си, се включи във военните резерви на страната. Други, които се притекоха на помощ на Украйна, са двукратният олимпийски шампион в бокса Васили Ломаченко и действащият световен шампион в тежка категория Олександър Усик, който се завърна да се бие малко след началото на инвазията.

Бившият шампион в тежка категория Виталий Кличко е кмет на Киев и заяви преди войната да започне, че е готов за битка. 50-годишният му брат Владимир, също бивш световен шампион в тежка категория, не остана безучастен и се включи като доброволец на свой ред в борбата срещу Русия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна