Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo: Растежът на германската икономика ще се забави заради войната в Украйна

Германската икономика се очаква да понесе удар през тази година в резултат на конфликта между Русия и Украйна и последствията от него, се посочва в пролетен доклад на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания (Ifo), представен в сряда.

"Очакваме икономически растеж от едва между 2,2% и 3,1% през настоящата 2022 г.", посочи главният икономист на Ifo Тимо Волмерсхойзер.

"Несигурността се е увеличила значително, тъй като продължителността и изходът от войната, както и по-нататъшното развитие на санкциите срещу Русия са трудни за оценка. Това се отразява не на последно място във високата волатилност на текущите и очакваните пазарни цени на енергийните суровини, което е вероятно да окаже допълнителна тежест върху желанието на компаниите и домакинствата да харчат за инвестиции и дълготрайни потребителски стоки“, заяви Ifo в пролетния си икономически доклад.

Докладът също така отбелязва, че нивото на инфлацията не е отслабнало, противно на очакванията, и че санкциите срещу Русия вероятно ще засегнат търговията със стоки на Германия, докато спирането на производството в Украйна ще повлияе на доставките на междинни продукти и "ще запази бавния темп на възстановяване на промишлената добавена стойност в Германия".

За да се отчетат непредвидимите въпроси относно по-нататъшния ход на руско-украинската война, за прогнозата на Ifo бяха разгледани два сценария.

Базовият сценарий предполага само временно увеличение на цените на суровините, на проблемите с веригите на доставки и на несигурността. При алтернативния сценарий ситуацията първоначално се влошава, след което постепенно се облекчава след средата на годината.


Икономически прогнози на Ifo при базовия сценарий


При тези допускания Ifo очаква БВП да нарасне само с 3,1% (базов сценарий) и 2,2% (алтернативен сценарий) тази година, което е значително по-малко от очаквания преди това икономически растеж от 3,7 на сто. През следващата година се очаква растежът да бъде 3,3% (базов сценарий) и 3,9% (алтернативен сценарий).

Германската икономика понесе удар от още две Covid вълни през зимното полугодие 2021/22 г. Икономическите последици обаче бяха значително по-малко тежки, отколкото при предишните вълни. В резултат на това първоначално бяха добри шансовете германската икономика да започне годината със силно възстановяване.

Ескалацията на руско-украинския конфликт и избухването на войната на 24 февруари обаче променят икономическата ситуация и в Германия.


Икономически прогнози на Ifo при алтернативния сценарий


Глобалните пазарни цени за много суровини се повишиха драстично. Противно на очакванията темпът на инфлация не намалява от началото на годината. По-скоро потребителските цени и по-специално цените на енергията и храните продължават да растат със силни темпове. Това намалява покупателната способност на много домакинства и забавя възстановяването на потребителските разходи.

В същото време на Русия бяха наложени редица санкции. Наред с други неща, те вероятно ще засегнат търговията със стоки и по този начин производствения и експортния бизнес на германските компании.

В резултат на войната в Украйна има и спиране на производството. Това вероятно ще изостри проблемите с недостига на доставки на междинни продукти и ще запази бавния темп на възстановяване на промишлената добавена стойност в Германия, се посочва в анализа на институтът Ifo.

Несигурността се увеличи значително, тъй като продължителността и изходът от войната и по-нататъшното развитие на санкциите срещу Русия са трудни за оценка. Това се отразява не на последно място във високата волатилност на текущите и очакваните пазарни цени на енергийните стоки, което вероятно ще постави допълнителна тежест върху желанието на компаниите и домакинствата да харчат за инвестиции и дълготрайни потребителски стоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна