Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е изпитала нова междуконтинентална балистична ракета

Снимка от изстрелването на ракетата, известна като „Хвасон-17“, разпространена от КЦТА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун лично е наблюдавал теста на нова междуконтинентална балистична ракета (МКБР), за да е сигурен, че страната му е готова за „продължителна конфронтация“ със САЩ, предаде АФП, позовавайки се на държавните медии на КНДР.

Последният път, когато Пхенян извърши изпитание на подобна ракета, бе през 2017 г.

Тестът в четвъртък показа, че новата ракета е достигнала по-голяма височина и е прелетяла по-голяма дистанция от предишни изстрелвания на МКБР, включително ракета с възможности да порази континенталната част на САЩ.

Тестът на „нов тип междуконтинентална балистична ракета“ бе извършен по прякото ръководство на лидера Ким , съобщи агенция КЦТА.

Снимки в държавни медии показаха Ким да преминава пред огромната ракета и как се радва на изпитанието.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата МКБР „ще накара целия свят да разбере силата на нашите стратегически въоръжени сили още веднъж“, казал Ким, цитиран от КЦТА. Той добавил, че сега страната му е „напълно готова за продължителна конфронтация с американските империалисти“.

В отговор на изпитанието военните от Южна Корея извършиха тестови стрелби от ракетни комплекси с наземно, морско и въздушно базиране, изпитвайки по този начин мерки за противодействие..

Севернокорейският опит бе осъден от премиера на Япония, от президента на Южна Корея и от САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков Кремъл заяви, че Русия внимателно следи ракетните пускове на Северна Корея; но посочи, че е много важно е регионът да не се превръща в ново огнище на напрежение в света.

„Ракета чудовище“

Известна като „Хвасон-17“ ракетата бе показана за първи път през октомври 2020 г., като анализатори я наричат „ракета чудовище“.

Досега тя не беше тествана и сегашното изстрелване предизвика незабавната реакция на САЩ и съседите на комунистическа Северна Корея.

„Ракетата, изстреляна от международното летище на Пхенян, достигна максимална височина от 6248,5 км и прелетя дистанция от 1090 км за 4052 секунди, преди да падне в набелязания район в открито море“, съобщи КЦТА.

Ракетата падна в ексклузивната икономическа морска зона на Япония в Японско море, което предизвика осъждане от Токио, но агенция КЦТА отбеляза, че е избрана вертикална траектория на ракетата, за да бъдат смекчени безпокойствата на съседните страни в областта на сигурността.

Височината, достигната от новата ракета, - 6200 км, значително надвишава постигнатата от „Хвасон-15“ през 2017 г., когато експерти оцениха потенциалния обхват на това оръжие на 13 000 км, посочва Би Би Си. Прелетяната през 2017 г. дистанция бе около 1000 км.

На Северна Корея вече са наложени международни санкции заради оръжейната ѝ програма, а за по-късно днес е предвидена извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Значим прогрес“

Тестът е ясен знак, че Северна Корея е направила „значим качествен напредък“ по забранената ѝ оръжейна програма“, заяви пред АФП анализаторът Анкит Панда, който е базиран в САЩ.

„Това, което е важно за тази МКБР е не колко далеч може да отиде, а какво потенциално може да носи, колко бойни глави“, а Пхенян отдавна се стреми към множество бойни глави, каза той пред АФП. Такива възможности биха позволили на КНДР да преодолее противоракетната защита на САЩ.

Северна Корея извърши три теста на МКБР преди сегашния тест, като последният бе през 2017 г. Изпитанията бяха спрени временно когато Ким и американският президент Доналд Тръмп се ангажираха с преговори, които обаче бяха прекратени през 2019 г.

Новото изпитание в четвъртък е последното от серия тестове на ракети – близо 10, от началото на годината. Той идва дни, след като поредният – вероятно също на „Хвасон-17“, приключи неуспешно с експлозия на ракетата след изстрелването.

САЩ обявиха нови санкции

САЩ обявиха нови санкции късно в четвъртък срещу физически и юридически лица в Руси и Северна Корея заради изпитанието на МКБР от Пхенян. Те са обвинени в „трансфер на чувствителни продукти за ракетната програма на Северна Корея“, съобщи Държавния департамент.

Санкции са наложени на руските компании Ardis Group of Companies LLC (Ardis Group) и PFK Profpodshipnik LLC и на руския гражданин Игор Александрович Мичурин. От страна на КНДР са санкционирани организация, посочена като Втората академия за природни науки (Second Academy of Natural Science Foreign Affairs Bureau) и лицето Ри Сун Чол.

:Тези мерки са част от продължаващите ни усилия да възпрепятстваме способността на КНДР да развива ракетната си програма и подчертават негативната роля, която Русия играе на световната сцена като разпространител на програми, пораждащи безпокойство“, посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В отговор руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че „серията от санкции няма да постигнат целите си“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна