Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът отново поскъпва след съобщения за пожар в съоръжение на Saudi Aramco

Петролът парира днешното си поевтиняване и започна отново да поскъпва към края на петъчната търговия след съобщения, че е избухнал голям пожар в петролно съоръжение на Saudi Aramco в западния град Джеда в Саудитска Арабия.

В късния следобед саудитски медии и свидетели съобщиха, че е имало експлозия в съоръжение на Saudi Aramco в Джеда. Според някои съобщения пожарът е причинен от ракетна атака, извършена от йеменските бунтовници хуси.

Въпреки че причината за пожара все още не е известна, говорител на йеменските хуси - Яхя Сари, намекна в "Тиутър", че групировката може да поеме отговорност за това, което медиите предполагат, че може да е ракетна атака.

Групировката все още не поела официално отговорност за инцидента, но заяви, че през следващите часове ще направи изявление за военна операция "Дълбоко в Саудитска Арабия".

След новината за пожара, петролът Брент с доствка през май поскъпна за кратко към 120,90 долара за барел, преди да опита стабилизация около 119,30 и след като по-рано в петък поевтиня към 115.16 долара.

Цената на американския лек суров петрол пък скочи до 114 долара за барел, след което върна назад към 112,70 долара, но над днешното дъно около 108,70 долара за барел.

Петролът Брент вече поскъпва с около 10% в рамките на тази седмица, прекъсвайки двуседмична серия на поевтиняване. Поскъпването е в резултат на опасения от по-нататъшни прекъсвания на доставките поради западните санкции срещу Русия, продължително спиране на терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум, повреден от голяма буря, и спад в САЩ на складовите запаси на суров петрол.

Графика на петрол Брент (в долари за баел)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна